Filmpremière & Debat: Vreemdelingen in de cel

Vreemdelingen in de cel

Prix Europa en Gouden Kalf genomineerde regisseur Kees Vlaanderen kreeg als eerste filmmaker toestemming van het ministerie van Veiligheid en Justitie om maandenlang in het Rotterdamse detentiecentrum te filmen. Zijn documentaire ‘Het uiterste middel – Vreemdelingen in bewaring’ over ‘vreemdelingen in de cel gaat op vrijdag 13 november in première in De Nieuwe Liefde.

De film schetst een onthullend beeld van het dagelijks leven in het detentiecentrum en doorbreekt vele clichés die over het Nederlandse uitzettingsbeleid bestaan. Op 15 oktober is bekend geworden dat het nieuwe, ‘open’ detentiecentrum Rotterdam voorlopig haar deuren sluit. De ingesloten vreemdelingen zijn overgeplaatst naar het reguliere detentiecentrum Zeist en wachten daar op hun gedwongen uitzetting.

In gesprek

Na de filmvertoning op 13 november wordt er, in aanwezigheid van de regisseur, onder leiding van Bahram Sadeghi, deze première-avond in gesprek gegaan over opsluiting binnen het Nederlandse vreemdelingenbeleid, met onder meer Annemarie Busser, senior medewerker mensenrechten en migratie bij Amnesty International. Waar is het goed voor? Wanneer wordt het ingezet? Werkt het? Waarom is het ‘open’ detentiecentrum gesloten? Hoe staat het met de ambitie van humanere behandeling van ingesloten vreemdelingen?

Meer informatie?

Deze première-avond is een samenwerking tussen De Nieuwe Liefde, Selfmade Films en Human, die de film op 17 november om 23:03 uur uitzendt op NPO2.

Filmpremière & Debat: Vreemdelingen in de cel
Datum: vrijdag 13 november
Aanvang: 20.00 uur, Grote Zaal
Toegang: € 12,50
Meer informatie en kaarten: denieuweliefde.com

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.