Fiestas Patrias in Peru

Op 28 juli 1821 werd Peru officieel onafhankelijk verklaard van Spanje. Het land is nu al 195 jaar onafhankelijk en ook dit jaar vieren ze Fiestas Patrias in Peru. Net zoals wij in Nederland op Koningsdag groots en feestelijk uitpakken, zo doen de Peruanen dat tijdens hun ‘Fiestas Patrias’. Het land staat vanaf 27 juli drie dagen lang in het teken van fiesta en ceviche, waarbij de nationale rood witte kleuren met trots worden gedragen. 

Peru staat drie dagen lang in het teken van feest. De festiviteiten vinden door het hele land plaats, van de hoofdstad Lima tot in de afgelegen dorpen.

Tijdens de traditionele ‘Fiestas Patrias’, de Peruaanse Nationale Onafhankelijkheidsdag, gaan Peruanen terug naar hun geboorteplaats om samen hun vrijheid te voeren. Fiestas Patrias is naar Kerst, één van de belangrijkste nationale feestdagen in Peru. Maar ook toeristen vieren mee: het land heeft tijdens deze feestdagen extra veel bezoekers. De feestelijkheden startten al begin juli, wanneer door heel het land de Peruaanse rood-witte vlaggen worden uitgehangen.

Fiestas Patrias in Peru

Op 27 juli, de vooravond van Fiestas Patrias, spelen de Peruanen hun serenades en Creoolse muziek in openbare parken en pleinen in diverse steden. Op 28 juli 1821 verklaarde generaal José de San Martín Peru onafhankelijk en dat wordt op 28 juli, bij zonsopgang, gevierd met saluutschoten. Daarna hijsen de Peruanen de nationale vlag in het bijzijn van hun president tijdens een ceremonie in de Kathedraal van Lima. De aartsbisschop houdt de katholieke Te Deum mis. En de president houdt een soort ‘Prinsjesdag’: tijdens zijn jaarlijkse speech op deze feestdag houdt hij het volk op de hoogte van economische, sociale en culturele prestaties.

Op 29 juli sluit de beroemde Militaire Parade de traditionele feestdag af. Tijdens deze stoet zijn representanten van elke militaire institutie present. In de hoofdstraten van Lima vind je decoraties in de kleuren van het land.

Invita Peru

Van 23 tot en met 31 juli vind je in Lima ‘Invita Peru’: het culinaire hoogtepunt van ‘Fiestas Patrias’. Deze gastronomische beurs brengt smaken en aroma’s van diverse restaurants, kruideniers, snoepwinkels en barretjes samen. De zesde editie van deze smaaksensatie vindt plaats in het 6.000 vierkante meter tellende park van het expositiecentrum in Lima, waar ze naar verwachting 120.000 bezoekers verwelkomen.

Ben jij deze dagen in Peru? Dan wensen we je hele fijne feestdagen met de Peruanen! Laat je ons weten hoe je het hebt ervaren? Zie dan deze sites voor meer informatie: www.peru.travel en www.invitaperu.pe.

Afbeelding: Pasacalle Celebra Perú © Rafael Cornejo Vilela.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?