Festival Mundial: het festival voor iedereen!

Festival Mundial 2016

De Spoorzone in Tilburg, voorheen een werkplaats, is sinds 2011 in herontwikkeling naar een moderner stedelijk gebied. Tien dagen voordat het festival begon, waren graafmachines nog bezig riolering aan te leggen, maar op 25 en 26 juni is het terrein omgetoverd tot een kleurrijk terrein dat dienst doet voor Festival Mundial 2016.

Een kleurrijk terrein

Het miezert als we als een van de eerste bezoekers de Spoorzone betreden. Ondanks de regen is het de organisatie goed gelukt om het normaalgesproken kleurloze terrein met betonnen gebouwen en grote hallen om te toveren tot een kleurrijk festivalterrein. De ingang is versierd met gekleurde borden en er staan mannen in blauwe pakken met wolkenprint en houten poppen aan hun lijf de bezoekers op te wachten. Alle hallen en pleintjes hebben een toepasselijke naam gekregen en ook op het festival zelf is veel kleur te vinden. Gebedsvlaggetjes uit Tibet, bloemen, gekleurde gieters, tafels en natuurlijk nemen de bezoekers ook hun eigen diversiteit aan kleur mee. Mundial is, naast muziek, een feest voor het oog en ondanks het weer worden we er vrolijk van.

Reggae eiland, een urban farm en waterpijpen

Aan de rand bij het spoor is een tent waar zo’n tien waterpijpen staan omringd met kussens en Marokkaans uitziende muren. Er is een reggae eiland, waar oprichter Stef Rosema in het programmaboekje over schrijft: ‘Op Festival Mundial tref je regelmatig reggae-artiesten. Maar nooit was er één area waar je het hele weekend van heavy bass en nice vibes kon genieten.’ Je kunt op het terrein bovendien letterlijk je eigen feestje bouwen waarbij de festivalgangers met planken de feesthut timmeren en op de Urban Farm zijn er allerlei biologische etenswaren en workshops te vinden. Zoals Lars Mulitze van de Fontys videoredactie leuk verwoord: ‘Als je iets anders wilt dan muziek, dan kun je op de Urban Farm terecht. Hier is van alles te doen, met, tja, de naam zegt het al, farm-achtige dingen. Met groente enzo.’

Belevenissen

In de Wagenmakerij werden ruim 100 jaar lang locomotieven gerepareerd. Maar dit weekend vind je hier een muziekpodium, een Eerlijk India Plein en een Feelgood Market met verschillende marktkraampjes. Schilderijen, sieraden en kussens uit West-Afrika, sarongs en tassen uit Bali en schoenen uit Ghana. Bezoekers tekenen een petitie voor politieke gevangenen in Tibet, ondergaan een mini-gezichtsbehandeling en er zijn allerlei vintage kraampjes. Twee maal per dag is er een modeshow met Indiase dans, die bezoeker genietend van lekker eten en drankjes aanschouwt. En uiteraard krijgen de festivalgangers informatie over het proces van onder andere duurzame katoen en koffie in India. Op dit terrein laat je ook een henna tattoo zetten, koop je recepten van vluchtelingen en ga je op de foto waarna je gefotoshopt op plekken overal op de wereld gezet wordt.

Fontys Hogeschool

Fontys Hogeschool uit Tilburg is niet te missen op het festival. De journalisten in spé hebben een hal waar optredens worden gegeven, ze zingen zelf in een koor en hebben ook diverse activiteiten georganiseerd. Zo loop je bij de ingang van de Feelgood Market een route die bestaat uit keuzes. Je moet bijvoorbeeld kiezen tussen bier of wijn en dan naar links of rechts naar het volgende bordje op de grond lopen. Uiteindelijk kom je uit bij één van de drie deuren. Aan de andere kant van de deur staan twee Fontysstudenten op je te wachten met de vraag of je een vreemde zou willen omhelzen. Doel is te laten zien dat de samenleving de drang heeft mensen in hokjes te stoppen, maar aan het eind zijn we allemaal gelijk, precies wat Mundial uitstraalt.

Voor de kleine bezoekers

Er is ook rekening gehouden met de kleinste bezoekers, die op Mundial van alles beleven. Ze laten zich schminken en bouwen waterbanen bij een groot houten klimtoestel dat dienstdoet als piratenschip. Ook zijn de kleintjes creatief met groen op de Urban Farm, spelen met kunst en techniek, nemen deel aan het voorleesuurtje en kijken hun ogen uit tijdens demonstraties van free runners, BMX’ers en turners. Mega bellen worden geblazen met bellenblaas en kinderen maken een mini-boerderij van afval. Daarnaast bouwen ze flipperkastjes, gaan touwtjespringen met het Turbo Touw Tornado, zandkastelen bouwen en lekker kliederen met verf op pallets.

Uiteenlopende bezoekers

Het publiek dat Mundial bezoekt is zeer uiteenlopend in cultuur en leeftijd. Het is al gauw duidelijk dat de meesten komen voor de sfeer. Grijze mannen die uit hun dak gaan, jonge meiden met een bloemenkrans in het haar, aangeschoten feestgangers, jongeren die high zijn. En ook nog eens mannen met mooie donkere dreadlocks en kleine kinderen met oorkappen op, die vaak op papa’s nek zitten om ook iets te kunnen zien.

Vooral op zaterdag regent het veel. Hierdoor zijn er veel waterplassen, modderpoelen en doorweekte grasmatten. Regen maakt mensen vaak somber, maar op Mundial lijkt er geen verschil te zijn met wanneer de zon zou schijnen. Bezoekers zijn gekleed in poncho’s, op slippers en soms wordt de modder dansend op blote voeten aanbeden. Af en toe komt er een klein wagentje voorbij met een badkuip erachter met mensen erin, een jongen loopt voorbij in een konijnenpak en het gevoel voor mode is soms ver te zoeken. Sommige artiesten lopen gewoon door het publiek op weg naar hun podium en vallen daarbij niet eens op te midden van de diversiteit in mensen. Zelfs vraagt een artieste van Giel’s talentenjacht haar vriend ten huwelijk op het podium! Iedereen feest lekker door en het maakt allemaal niet uit. Iedereen accepteert en staat open voor elkaar tijdens Festival Mundial 2016.

Kortom: Mundial is een feest voor iedereen en zelfs in de regen wordt de ellende in de wereld even voor twee dagen vergeten.

Bronnen:

Co-auteur: Laura van Heun I Foto’s: Anne-Jitske van Daalen

Robin de Bont
Robin heeft in augustus 2016 haar opleiding Culturele Antropologie afgerond en is nu in het bezit van een bijbehorend Bachelor- en Masterdiploma. Haar interesses liggen vooral bij landen als India en het eiland Bali, waar ze ook onderzoek heeft gedaan voor haar studie. India's bruidsschat en het heilige water van Balinese Hindoes waren hierbij de onderwerpen. Schrijven, culturen en de wereld zijn nog steeds haar passies en nu is ze op zoek naar een inspirerende baan waar ze haar kennis kan toepassen en verbreden. Lees meer van Robin op pindat.com.