Lezing Museum Realisms op 10 mei door professor James Clifford in Leiden

Fellowship professor James Clifford in Leiden

Op uitnodiging van de Universiteit Leiden, in samenwerking met het Research Center for Material Culture, bekleedt professor Geesteswetenschappen James Clifford nog tot en met 13 mei als eerste gerenommeerde wetenschapper het Fonds Etnologie Leiden Fellowship (FEL). James Cliffords bezoek staat in het teken van zijn huidige onderzoek Museum Realisms Today, waarin hij het begrip realisme in een volkenkundig museale context plaatst.

Tijdens zijn verblijf staan onder meer een jamsessie met conservatoren van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde (samen het Nationaal Museum van Wereldculturen) en een museumtour langs deze musea op het programma. Daarnaast geeft Clifford op dinsdag 10 mei 2016 in het Research Center in Leiden een lezing Museum Realisms.

James Clifford

James Clifford (1945) is Distinguished Professor Geesteswetenschappen en Professor Emeritus in het History of Consciousness Department aan de Universiteit van Californië in Santa Cruz. Hij is lid van de American Academy of Arts and Sciences en External Fellow aan het Stanford Humanities Center. Op dit moment is hij gastprofessor bij het Department of Anthropology, aan de Stanford University, Californië. Clifford publiceerde in 2013 Returns: Becoming Indigenous in the 21st Century, het derde deel van een trilogie. Hierin onderzoekt Clifford hoe inheemse groepen in deze globaliserende wereld hun afkomst herdefiniëren. Een onderwerp dat ook binnen het veld van de volkenkundige musea hoog op de agenda staat.

Museum Realisms

In zijn lezing Museum Realisms op 10 mei in het RCMC te Leiden gaat Clifford specifiek in op de manier waarop musea vroeger en nu ‘de realiteit’ hebben verbeeld. Realisme is een concept dat veelal wordt geassocieerd met wetenschappelijke objectiviteit. Maar wat betekent realisme in een museale context? Hoe hebben deze musea sinds de 19e eeuw ‘de werkelijkheid’ verbeeld? Clifford constateert dat volkenkundige musea steeds meer veranderen in instellingen waar wereldculturen en -kunst in een nieuwe vorm gepresenteerd worden. Hiervoor kijkt hij onder andere naar voorbeelden uit de praktijk van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Fonds Etnologie Leiden Fellowship

Het FEL Senior Scholars Fellowship programma streeft ernaar gerenommeerde internationale wetenschappers, die een bijdrage leveren aan de onderzoeksagenda’s van het RCMC en de Universiteit Leiden, uit te nodigen. Het Fonds Etnologie Leiden stimuleert de samenwerking van beide organisaties op het terrein van onderzoek naar en de museale presentatie van visuele en materiële cultuur. Uit alle delen van de wereld, vanuit de archeologie, culturele antropologie, studie van film/fotografie/digitale media en kunstgeschiedenis in de breedste zin van het woord.

Lezing James Clifford Museum Realisms

Wanneer:  10 mei 2016, 15.00-17.00 uur
Locatie: Research Center for Material Culture
Aanmelden via: rcmc@wereldculturen.nl

Voor meer informatie over het Research Center for Material Culture, bezoek www.materialculture.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.