Felix College met Mohamed Ajouaou: waarom sommige moslims wel, maar anderen geen eeuwigdurende oorlog willen

Mohamed Ajouaou

Op maandag 7 december verdiept Dr. Mohamed Ajouaou zich tijdens het Felix College met bezoekers in de theologische grondslagen van verschillende stromingen binnen de islam en gaat hij op zoek naar een antwoord op de vraag: waarom willen sommige moslims wel, en anderen geen eeuwigdurende oorlog?

Dr. Mohamed Ajouaou is Islamitisch Theoloog, geboren in Beni Said (Marokko) en heeft gestudeerd in Fes en Amsterdam. Inmiddels heeft hij meerdere publicaties op zijn naam staan, is ook buiten de academische wereld actief als adviseur en geeft geregeld lezingen.

Theologische grondslagen van IS

‘Allahu Akbar’, riepen de terroristen die afgelopen maand aanslagen pleegden in Parijs. Sinds die acties werden opgeëist door de Islamitische Staat spreken wereldleiders in oorlogstaal: Raqqa wordt gebombardeerd, de VS vragen Nederland de oorlog in Syrië wat actiever te steunen en zelfs Frankrijk en Rusland zijn een bondgenootschap aangegaan. De wereldpolitiek beantwoordt geweld met geweld, zoveel is duidelijk.

Ondertussen weten we weinig van de beweegredenen van de vijand. Voor de meeste moslims betekent islam vrede. Wat zijn dan de theologische grondslagen van IS? Waarin verschillen ze van die van seculiere moslims, soennieten of sjiieten? Welke lezing van koranverzen maakt het verschil tussen een fundamentalistische en een vreedzame interpretatie?

Felix College

Slimmer worden terwijl je eet – dat kan bij het wekelijkse Felix College. Na een aanschuifdiner gekookt door restaurant Staets wordt het publiek verrast door een boeiende spreker uit de literatuur, wetenschap, kunst, politiek, sport, religie of journalistiek. Het college duurt een half uur, daarna kun je napraten met elkaar en de spreker. Na negentig minuten sta je weer buiten, zowel geestelijk als lichamelijk gevoed.

Meer informatie en kaarten

Felix College: Mohamed Ajouaou
Datum: maandag 7 december 18:00 tot 19:30 | Teekenzaal
Toegang €17,50 incl maaltijd en wijn
Kaartverkoop: www.felixmeritis.nl/agenda/881-felix-college/

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.