Feest!

Lokale bevolking Angkor Wat

Op vrijdagmiddag 11 maart vindt er een werelds evenement plaats in de Nieuwe Erven in Amersfoort. Wereld van Culturen, een online magazine met passie voor wereldculturen, viert dat ze tot één van de Bikkelprojecten is verkozen door Bart de Graaff Foundation. Op het programma staan jonge antropologen Liselore Rugebregt en Anne Karthaus van welVerteld, een preview van de expositie ‘De Wereld’ van Galerie Archipel, een collectieve wereldse jamsessie met etnische instrumenten en pop up chef en bistro De Gewilde Keuken met wereldse hapjes met respect voor mens, dier en aarde. Met Mirjam de Graaff, voorzitter van Bart de Graaff Foundation, en Anne-Jitske van Daalen.

Anne-Jitske van Daalen pitchte haar project in oktober 2014 het Bikkelschap in en werd door mentorbedrijf Liander geadopteerd die haar de wereld van het ondernemerschap in begeleidde.

Wereld van Culturen

Wereld van Culturen, online magazine met passie voor wereldculturen, is in 2013 door Anne-Jitske opgericht om kenmerkende aspecten van culturen inzichtelijk te maken en hiermee verdraagzaamheid tussen verschillende culturele groepen te creëren. Immers, als je meer weet over iemands achtergrond, kun je wellicht ook meer begrip opbrengen.

Naast deze verbindende ideologie wil Anne-Jitske als founder van het magazine haar medemens inspireren; laten reizen, naar volkenkundige musea laten gaan, columns van antropologen laten lezen, werelds laten koken, informeren over andermans lifestyle en haar lezers op virtuele wijze wereldburgers laten ontmoeten.

Wereld van Culturen werkt met contributors, over het algemeen cultureel antropologen die op vrijwillige basis hun kennis op laagdrempelige manier willen delen, en een hoofdredacteur.

Jonge antropologen

Liselore Rugebregt en Anne Karthaus, twee jonge cultureel antropologen met narratieve pen, vertellen tijdens dit wereldse evenement in Amersfoort over antropologie en het volgen van je dromen. De dames van Tekstbureau welVerteld leveren een bijdrage aan de overlevering van verhalen en staan daarbij voor betrokkenheid en inlevingsvermogen om tot de beste uitwerkingen van verhalen te komen, in woord én in beeld.

Galerie Archipel

Van 12 maart tot en met 10 april exposeert Galerie Archipel aan Weverssingel 37 in Amersfoort ‘De Wereld’ aan haar bezoekers. En op 11 maart dus al een preview van deze kunstzinnige wereld tijdens het het wereldse feest in de Nieuwe Erven. Aangesloten kunstenaars, veelal met een buitenlandse achtergrond, presenteren middels hun kunstwerken en kort verhaal maatschappelijke wereldse thema’s die vandaag de dag relevant zijn, waarbij de blik van een kunstenaar verhelderend en verfrissend kan zijn.

De gewilde keuken

De Gewilde Keuken, Pop Up Chef & Bistro kookt met respect voor mens, dier en aarde. Ook op vrijdagmiddag 11 maart. Daarom zijn alle gerechten veganistisch, seizoengebonden en gebruikt de Gewilde Keuken het liefst streekproducten en zoveel mogelijk pure, onbewerkte ingrediënten. Jantien van der Meer is de drijvende kracht achter De Gewilde Keuken en inspireert middels haar werk mensen over te stappen op een veganistische levensstijl.

Bart de Graaff Foundation

Bart de Graaff Foundation is opgericht na het overlijden van Bart de Graaff. Deze doorzetter was een grote inspiratiebron voor zijn vrienden en familie en een heuse Bikkel. Overigens ook zijn bijnaam. Uit eerbetoon voor deze gedurfde programmamaker en voorzitter van zijn eigen BNN is de Bart de Graaff Foundation opgericht. Ambitieuze Bikkels die net als hij niet te stuiten zijn, een lichamelijke beperking hebben en zich hierdoor niet laten weerhouden, worden geholpen met het opzetten van hun eigen bedrijf.

De foundation biedt coaching, promotie, (financieel) advies en ondersteuning aan de Bikkels bij alles dat nodig is om hun project te laten slagen. Maar de foundation doet dit niet alleen, ook diverse Mentorbedrijven adopteren een Bikkel en bieden dezelfde ondersteuning waardoor deze Bikkel zijn of haar droom waar kan maken en zelfstandig in het eigen levensonderhoud kan voorzien. Liander, netbeheerder met de ambitie de samenleving te versterken door vrije toegang tot de energie-infrastructuur mogelijk te maken, heeft Anne-Jitske in 2014 tot Bikkel verkozen.

Praktische informatie

werelds evenementDe dag sluit af met een wereldse borrel, maar niet voordat de aanwezigen hebben geparticipeerd in een collectieve jamsessie met etnische muziekinstrumenten.

Inloop vanaf 13.00 uur, programma van 13.30 uur tot 16.00 uur
Locatie: Cultuurboerderij de Nieuwe Erven, Heiligenbergerweg 144, 3816 AN Amersfoort

Vrije entree, maar meld je wel even aan via info@wereldvanculturen.nl. Wees er snel bij; er is beperkt plaats.

Meer informatie?

Voor meer informatie over Bart de Graaff Foundation, surf naar www.bartfoundation.nl. Meer informatie over Liander vind je op www.liander.nl. Voor meer informatie over tekstbureau welVerteld, bezoek je www.welverteld.nl. De Gewilde Keuken vind je op www.degewildekeuken.nl. En voor mooie kunstwerken, surf je naar www.galeriearchipel.nl.

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.