Afrikaanse mode bestaat niet: Fashion Cities Africa in Tropenmuseum

Fashion Cities Africa in Tropenmuseum

Op 6 oktober opent het Tropenmuseum in Amsterdam de tentoonstelling Fashion Cities Africa. Door de ogen van mode-experts uit Casablanca, Johannesburg, Lagos, Nairobi én Nederland kijk je in deze tentoonstelling naar levendige en veelzijdige modescenes die de modewereld opschudden.

Van streetwear tot couture

Mode is hot in Afrika, maar dé Afrikaanse mode bestaat niet. In verschillende steden bestaan diverse bloeiende modescenes. Van streetwear tot couture en van experimenteel tot meer ingetogen. Dragers, makers en kenners tonen er hun identiteit, persoonlijke smaak en achtergrond mee. Vaak gelinkt aan de stad waarin ze wonen. De stad die hen een spiegel voorhoudt. Fashion Cities Africa toont de diversiteit aan mode in vier van die Afrikaanse steden – vol creativiteit, innovatie en ondernemerszin.

Lokaal perspectief

In Fashion Cities Africa bekijk je de stedelijke modescenes vanuit het perspectief van lokale ontwerpers, stylisten, shophouders, fotografen en bloggers. Zo nemen broer en zus 2ManySiblings je mee naar de markt in Nairobi, waar ze tweedehands designerkleding kopen om te restylen. Ook vind je in de tentoonstelling creaties van onder meer The Sartists (Johannesburg), Said Mahrouf (Casablanca) en het modelabel Maki Oh (Lagos), dat gedragen wordt door onder andere Beyoncé en Michelle Obama.

Afrikaanse roots in Nederlandse mode

Het Tropenmuseum selecteerde voor deze tentoonstelling vier Nederlandse experts die hun Afrikaanse roots verwerken in mode: Daily Paper, DoruNsimba, Karim Adduchi en Lady Africa. Voor Fashion Cities Africa delen zij hun inspiratie, werkwijze én ontwerpen met de museumbezoeker.

Ook zien wat voor mode hot is in Afrika? Surf voor meer informatie naar tropenmuseum.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.