Familievakantie in Centraal-Amerika

Duiken in Centraal-Amerika

Met het hele gezin ver weg? How about een rondreis door Centraal-Amerika? Centraal-Amerika heeft avonturen voor groot en klein in petto. Van een smakelijke paar uurtjes in het Chocolademuseum in de stad Granada, struinen door Panama City tot een tubing-riviertrip in Belize. Hierbij 10 ideeën voor een onvergetelijke familievakantie.

1. Tof tuben op rivieren, Belize

Tubing is een spannende en leuke ervaring voor iedereen. De landschappen waar de Mopan-rivier je vanaf San Ignacio op trakteert, vormen de perfecte setting voor dit gezamenlijke avontuur. Een andere te gekke optie is ‘cave tubing’ waarbij je ruim 11 km lang dobbert door de (ondergrondse) grotten van natuurreservaat van Nohoch Che’en.

2. Snorkelen bij Ambergris Caye, Belize

Met waterratten ga je naar Ambergris Caye, een eiland vlakbij Belize’s Barrier Reef. Met 300 km het langste en meest spectaculaire koraalrif op het Westelijk halfrond. Beroemd om de snorkel- en duiktrips die je maakt vanuit de plaats San Pedro.

3. Luieren op stranden bij de Emerald Coast, Nicaragua

Voor families die van sport en zonnige wateractiviteiten houden, is de Emerald Coast in Nicaragua een schot in de roos. De stranden in San Juan del Sur nodigen uit tot kajakken, surfen, snorkelen, suppen en lui zonnen aan zee. Vakantievieren kan in fraaie resorts, zoals het Aqua Wellness Resort, Mukul Resort en Pelican Eyes.

Panama City

4. Urban vibes ontdekken in Panama City, Panama

Panama is uitgegroeid tot een van de populairste bestemmingen in Centraal-Amerika, met Panama-City als bruisend hart. Een stad met contrasten; moderne wolkenkrabbers worden afgewisseld door koloniale gebouwen. Highlights in el Casco Viejo, het oude gedeelte: de kerk Nuestra Señora de La Merced, het Panama Canal Museum en het Teatro Nacional.

5. Kuieren door koloniale steden Granada en Suchitoto

Twee andere niet te missen steden voor urban families zijn Granada in Nicaragua en Suchitoto in El Salvador. In Granada bewonder je de oude stad met z’n geplaveide straten en kleurrijke gevels en bezoek je het Chocolademuseum. Suchitoto is net zo’n fraaie, koloniale stad waar het leuk is om een traditionele indigo verfworkshop te doen en een boottocht te maken over het stuwmeer Lago Suchitlán.

6. Wandelen bij La Paz Waterfalls Gardens, Costa Rica

Costa Rica is een van de beste natuurbestemmingen in Centraal-Amerika. Vlakbij hoofdstad San José ligt het natuurpark La Paz Waterfalls Gardens op je te wachten. Volop groen, overal bijzondere diersoorten en drie kilometer aan wandelpaden die ook voor de allerkleinsten goed te doen zijn. Maak een natuurreis compleet met banjeren door de nevelwouden van het Reserva biológica Bosque Nuboso Monteverde. Ga je met een gids op pad, dan mag je ook op de hangende bruggen, paden en observatieplatforms.

7. Planten kijken bij Lancetilla Botanical Garden, Honduras

Nog meer groen! In Honduras, de trotse bezitter van de omvangrijke Lancetilla Botanical Gardens, een van de grootste in zijn soort in de wereld, vlakbij de stad Tela. Het prachtige arboretum (bomentuin) bestaat uit meer dan zes kilometer aan paden waar je je vergaapt aan ruim 1200 planten-en bomensoorten.

8. Marshmellows roosteren op de Pacaya vulkaan, Guatemala

Beklim in Antigua, Guatemala, de Pacaya vulkaan. Een fikse wandeling van zes uur naar de top met als beloning marshmellows roosteren boven de dampende lava! Goed om te weten: deze tocht is niet geschikt voor kleine kinderen. Eenmaal weer beneden is het tijd voor goede een bak koffie voor de ouders in een van de vele koffiecafés of op een koffieplantage die je kunt bezoeken.

9. Luxe vakantievieren op Little French Key, Honduras

Voor wie echt luxe wil en een tijdje op een paradijselijk private island resort wel ziet zitten is er Little French Key. De plek voor een uniek verblijf naast dagexcursies zoals kajakken, jetskiën en snorkelen. Maak ook zeker een stop bij het Rescue Center dat exotische dieren opvangt en verzorgt.

10. Geschiedenisles in Maya-dorp Joya de Cerén, El Salvador

De Maya-geschiedenis ontdek je in onder meer Joya de Cerén in El Salvador, een van de belangrijke archeologische vindplaatsen in Centraal-Amerika. Dit Maya-dorp, UNESCO-werelderfgoed, trakteert je op 70 goed bewaard gebleven gebouwen en geeft een unieke inkijk in het leven van de Maya’s.

Voor meer informatie, surf naar www.visitcentroamerica.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.