Duurzame ondernemersschool voor kinderen

Fawaka Ondernemersschool

Hoe is het om je eigen bedrijf te hebben? Deze zomervakantie gaan kinderen van 10 tot 14 jaar uit drie Amsterdamse wijken op onderzoek uit op de Fakawa Ondernemersschool om die vraag te beantwoorden. Door bezoekjes aan onder andere de Hortus Botanicus en Tony’s Chocolonely, en bijdragen van de ASN Bank en Humanity In Action Nederland, leren kinderen in drie zomerscholen van alles over duurzaamheid. Ook starten ze hun eigen fictieve bedrijf als bijvoorbeeld chocoladeproducent of duurzame kledingontwerper.

‘Ondernemen leert kinderen allerlei waardevolle lessen en competenties. Het geeft hen meer zelfvertrouwen, creativiteit en ambitie en leert hen samenwerken en omgaan met tegenslagen,’ vertelt Fawaka Nederland oprichter Thiëmo Heilbron. ‘Duurzaamheid gaat over hoe je omgaat met mensen en de omgeving, hier in Nederland en daarbuiten. We willen de kinderen laten zien dat hun handelen impact heeft en dat ze bewuste keuzes kunnen maken. We willen een generatie van zelfstandige bewuste wereldburgers die niet alleen praten over problemen, maar ook er iets aan doen.’

Een reep chocola onderzoeken

Op de zomerschool Choco Ondernemers onderzoeken kinderen aan de hand van een reep chocolade de productieketen, van de herkomst van cacao in West Afrika tot aan de reep die ze in de winkel kopen. In hun eigen fictieve bedrijf ontwikkelen ze een fairtrade chocolademerk en gaan ze op bezoek bij duurzaam chocoladebedrijf Tony’s Chocolonely. Bij de school Mode Ondernemers ontwerpen kinderen van afgedankte kleding hun eigen duurzame collectie, ondersteund door ASN Bank, die ze vervolgens ook echt zelf maken en presenteren op de catwalk.

Fakawa Ondernemersschool

De Fawaka Ondernemersschool richt zich specifiek op kinderen die moeilijk toegang hebben tot dit soort programma’s. Zo is bewust gekozen te focussen op de socio-economisch zwakkere wijken in Amsterdam. Aan de derde zomerschool, georganiseerd in samenwerking met mensenrechtenorganisatie Humanity in Action Nederland, doen ook kinderen met een vluchtelingenachtergrond mee.

Bij de zomerscholen krijgen de kinderen workshops van professionals over marketing en budgetteren, pitchen ze hun concept voor een bankier en ontwerpen ze hun eigen huisstijl met hulp van een grafisch vormgever. Ook leren ze alles over sociale en groene duurzaamheidskwesties uit de productieketen.

‘De kinderen zijn leergierig en pakken het snel op. Het is mooi om te zien wat er ontstaat bij de programma’s, tussen kinderen, vrijwilligers en mensen uit de wijk. We beginnen in september in samenwerking met scholen met een naschoolse variant. Eerst richten we ons op Amsterdam, hierna komt de rest van Nederland,’ besluit Heilbron.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.