Explore Festival in Amsterdam

Explore Festival

Van 12 t/m 19 maart strijkt de tweede editie van het landelijke Explore Festival neer in Amsterdam. Een festival vol spannende perspectieven, prikkelende opvattingen en kraakheldere vergezichten: een ‘state of the art’ van het mondiale theater.

Onder het thema Longing to belong focust Explore deze editie op voorstellingen die uiting geven aan een diep verlangen om thuis te geraken, een plek te vinden, verbinding te voelen. Weg van een vijandige omgeving, of meer figuurlijk, van een onbehagen in onszelf. Op het programma werk van Cia. Hiato / Leonardo Moreira, La Conquesta del Pol Sud, Germaine Acogny en Salia Sanou. 

Aan de haal met onze westerse perceptie van Afrika’s geschiedenis

In Frascati wordt de vloer schoon geveegd door de onverschrokken Senegalese Germaine Acgony die in Somewhere at the Beginning radicaal met onze westerse perceptie van Afrika’s geschiedenis aan de haal gaat.

De Argentijnse Claudia Victoria Poblete Hlaczik deelt in de documentaire-voorstelling Claudia haar ervaringen met het Argentijnse regime en toont hoe het proces tegen haar “ouders” het begin markeerde van het einde van de straffeloosheid die militaire officieren genoten. 

Inspiratie door ervaringen in vluchtelingenkampen

In Internationaal Theater Amsterdam zie je Du Désir d’horizons van de Burkinese choreograaf Salia Sanou die zich liet zich inspireren door zijn ervaringen in vluchtelingenkampen.

Daarnaast toont ITA de 4,5 uur durende theatersensatie Odisseia van het Braziliaanse enfant terrible Leonardo Moreira, waarin op stormachtige wijze het vrouwelijk perspectief in het gelijknamige klassieke heldenverhaal vertolkt wordt. 

Over Explore

Explore Festival is een voortzetting van de serie Get Lost/Ervaar Daar Hier, dat in 2012 door het Fonds Podiumkunsten werd ontwikkeld vanuit de behoefte aan meer (niet-westerse) internationale programmering. In 2017 bundelden tien theaters hun krachten, met als resultaat een prachtige eerste editie van Explore, die in alle opzichten naar meer smaakte. 

Explore Festival is een activiteit van Stichting World Window in opdracht van Stadsschouwburg Groningen, Internationaal Theater Amsterdam, Frascati (Amsterdam), Stadsschouwburg Utrecht, Nationale Theater (Den Haag), Zuiderstrandtheater (Den Haag), Theater Rotterdam, Chassé Theater (Breda), Parkstad Limburg Theaters (Heerlen en Kerkrade).

Programma

DU DESIR D’HORIZONS
Cie Mouvements Perpétuels / Salia Sanou (BF)
di 12 mrt | 20:30 
Internationaal Theater Amsterdam

CLAUDIA
La Conquesta del Pol Sud 
do 14 mrt | 21:00
Frascati

SOMEWHERE AT THE BEGINNING
Germaine Acogny (SE)
ma 18 mrt | 20:30
Frascati

ODISSEIA 
Cia. Hiato / Leonardo Moreira (BR)
di 19 mrt | 18:30
Internationaal Theater Amsterdam

Voor meer informatie, surf naar www.explorefestival.nl.

Afbeelding: Somewhere at the Beginning van Germaine Acogny.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.