Europese en Afrikaanse Unie over verkiezingen in Kenia: bewaar de kalmte

Flag of Kenia

Na een onrustige aanloop naar de verkiezingen, heeft het Keniaanse volk op 8 augustus gestemd. Er zijn tot op heden geen officiële uitslagen bekend gemaakt. Wel zijn voorlopige uitslagen gepubliceerd door de kiescommissie. De oppositie eist dat hun leider president wordt, terwijl uit deze voorlopige verkiezingsuitslagen blijkt dat zittend president Kenyatta de verkiezingen wint. 

De verkiezingswaarnemingsmissie van de Europese Unie, de Afrikaanse Unie en Hoge Vertegenwoordiger van de Europese Unie, Mogherini, stellen dat het van groot belang is om de kalmte te bewaren.

Levendige democratie

Minister Koenders: ‘Ik sluit mij hier volledig bij aan. Kenia is een levendige democratie en de kiescommissie moet, in lijn met de Keniaanse grondwet, de ruimte krijgen om de officiële uitslag kenbaar te maken aan de Keniaanse bevolking’, aldus de minister. Ook Koenders roept alle partijen en hun achterban op om kalmte te bewaren en de einduitslag te respecteren.

Reisadvies

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Kenia is naar aanleiding van de verkiezingen aangepast. De kans op onrust, rellen en ongeregeldheden neemt toe. Het advies is om demonstraties, politieke bijeenkomsten en protesten te vermijden, deze kunnen plotseling gewelddadig worden. Verder wordt geadviseerd om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Volg het nieuws over Kenia via internationale en/of lokale media. Volg ook de informatiekanalen van de ambassade via Facebook en Twitter.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.