Europalia Indonesia

Europalia Indonesia

Europalia zoomt van 10 oktober 2017 tot 21 januari 2018 in op de traditionele en hedendaagse cultuur van Indonesië. Het tweejaarlijkse festival geeft een nieuwe kijk op Indonesië. Met talrijke artistieke uitwisselingen en creaties op het vlak van tentoonstellingen, dans en muziek – met de gamelan in de hoofdrol – en literatuur en film. Pak je biezen en reis op Indonesische wijze Europa rond komende maanden! 

Bij Indonesië denken Europeanen vaak louter aan rijsttafels, pindasaus en Balinese stranden, een exotische en gelimiteerde visie. Met de missie om via de kunsten een breder wederzijds begrip te bewerkstelligen, biedt Europalia Indonesia nieuwe perspectieven op land, maar ook op onszelf. Dankzij residenties (leerlingplaatsen) van Indonesische kunstenaars in Europa en vice versa kwam een onderling artistieke dialoog tussen beide culturen tot stand.

Ancestors & Rituals

De openingstentoonstelling Ancestors & Rituals met topstukken uit het National Museum van Jakarta, laat de bijzondere Indonesische voorouderverering zien. De Toraja’s die hun doden opgraven om ze op te maken en om ze te vieren en de indrukwekkende Ana Deo voorouderbeelden die de dorpelingen van Flores beschermen. Bezoek ook workshops, georganiseerd door Barbara Raes, om het thema verder uit te diepen.

Power and other things

Indonesia & Art (1895-now) toont met deze tentoonstelling een uniek beeld van de twee laatste, soms woelige eeuwen van de Indonesische geschiedenis. Van het Nederlandse kolonialisme en de Japanse bezetting tot de actuele uitdagingen rond migratie en veranderende perspectieven op gender. Archipel, de derde grote tentoonstelling, gaat in op de pioniersrol van Indonesië als maritieme natie en neemt de bijbehorende culturele uitwisselingen onder de loep.

Europalia Indonesia

Culturele uitwisselingen in tentoonstellingen, muziek, podiumkunsten en literatuur zijn een pijler van de Europalia-festivals geworden. Ook voor Europalia Indonesia gaan tientallen musici bij elkaar op residentie en maken boeiend werk. Onder andere muzikanten Dijf Sanders en Wolf Müller, dansers en choreografen Darlane Litaay uit Papua, Otniel Tasman uit Yogjakarta en Meg Stuart uit Brussel en beeldend kunstenaars Ana Torfs en Roy Villevoye hebben deze uitwisseling ondergaan. Rabih Beani gaat aan de slag met de Tarawangsa-trancemuziek uit West-Java. Stefan Lakatos werkt samen met gamelanmeester Iwan Gunawan rond de beroemde straatmuzikant Moondog. Ook de twee Dichteressen des Vaderlands (België) Laurence Vielle (2016-2017) en Els Moors (2018-2019) zijn van de partij.

Van 10 oktober 2017 tot 21 januari 2018 vindt deze editie van Europalia plaats, in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Polen en de UK. Ancestors & Rituals bezoek je in Bozar vanaf 11 oktober ’17. Aanschouw Indonesia & Art (1895-now) in Bozar vanaf 18 oktober ’17. Archipel vind je in La Boverie, Luik, vanaf 25 oktober ’17. Meer weten? Surf dan naar www.europalia.eu en speur je programma bij elkaar.

Afbeelding: Uit de tentoonstelling Power and other tings © Octora.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.