Europa voor de rechter gedaagd: Europe on trial

Europe on Trial

Mensenrechtenactivist Yoonis Osman Nuur en programmamaker Lara Staal dagen Europa voor de rechter. Is de EU schuldig aan het onvoldoende verlenen van gastvrijheid? En aan het schenden van mensenrechten in het licht van de vluchtelingencrisis? Op 2 juni wordt de zaak beslecht. 

Europe on Trial vormt een combinatie van een hoorzitting en een rechtszaak en maakt daarbij gebruik van de kracht van theater. Theater bij gebrek aan beter. Bij gebrek aan werkelijke tribunalen die de verantwoordelijkheden van Europa onder de loep nemen.

Aanklacht tegen Europa

In voormalig rechtbankgebouw De Balie opent de zaak met een aanklacht tegen Europa over het schenden van mensenrechten in het huidige vluchtelingenbeleid. Deze aanklacht wordt uitgesproken door Yoonis Osman Nuur, voormalig vluchteling en spokesman van We Are Here. Vervolgens roepen voorzitters Maxim Ferschtman, Olivia Rutazibwa en Mariana Gkliati verschillende gastsprekers en getuigen naar voren.

Gastsprekers Thomas Spijkerboer, Paul Scheffer, Marton Gulyas en Elma Drayer houden hun pleidooi rechtstreeks tegenover het publiek. Maar ook Reem Fadda, Herman Vuijsje, Necati Öziri, Rebekka de Wit, Karin Geuijen, Ogutu Muraya en Sangita Jaghai komen naar voren. Het publiek vormt bij deze als Europese burgers zowel aangeklaagde als jurylid. Europe on Trial fungeert zo als kennisplatform waarin met tijd en aandacht naar ieders argumenten geluisterd wordt.

Vluchtelingenvraagstuk cruciaal dilemma

Lara Staal: ‘Wat ons betreft is het vluchtelingenvraagstuk het cruciale dilemma van de 21e eeuw. Het raakt aan vraagstukken over eerlijke verdeling en concurrentie. Maar ook aan het koloniale verleden, de druk die religieuze en culturele verschillen kunnen veroorzaken en de identiteit en solidariteit van Europa. Het falen van een gezamenlijk asielbeleid vormt een van de zwarte hoofdstukken van de relatief jonge geschiedenis van de Europese Unie.’

‘Tegelijkertijd hebben we het gevoel dat het bij uitstek een thema is waarover wij, burgers van Amsterdam, Nederland of Europa ons over zouden moeten uitspreken. In onze naam worden mensen teruggestuurd, opgesloten of op straat gezet. Maar wij zijn het ook die ons organiseren om opvang te regelen. Of juist angst ervaren bij de aankondiging van een nieuw azc. Als initiators van deze aanklacht, hebben we het gevoel dat onwetendheid enerzijds en de verhitte discussies via media anderzijds, de zaak niet helpen. Door middel van een volkstribunaal hopen we het vluchtelingenvraagstuk als burgers naar ons toe trekken. En ons door middel van diverse getuigenissen en experts te laten informeren.’

Forum on European Culture

Europe on Trial is een onderdeel van het tweejaarlijkse programma Forum on European Culture van De Balie en Dutch Culture. Het programma vormt het eerste deel van een trilogie waarna The Netherlands on Trial en Amsterdam on Trial later dit jaar zullen volgen.

De zaak wordt op zaterdag 2 juni 2018 om 14:00 uur beslecht in De Balie, Amsterdam. Voor meer informatie over deze rechtszaak in het theater, bezoek de website van Forum on European Culture.

Afbeelding: Janna Ullrich.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.