Jongeren over je plek opeisen in de Nederlandse samenleving: essaywedstrijd This is me!

Essay - This is me!

De nominaties voor de This is me! essaywedstrijd van Kennisplatform Integratie & Samenleving zijn bekend gemaakt. Twaalf inzendingen zijn geselecteerd. In de essays beantwoorden jongeren de vraag hoe zij hun plek opeisen in de Nederlandse samenleving, zonder te moeten kiezen tussen hun verschillende culturen. 18 November worden de winnaars bekend gemaakt.

De vakjury bestaande uit Tanja Jadnanansing, Halleh Ghorashi, Insayno, Cemil Yilmaz, Yasmin Seddiki en Erwin Bens selecteren een winnaar uit de twaalf genomineerden. De jury let daarbij op kwaliteit, originaliteit en op de vraag of het verhaal andere jongeren inspireert. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs.

Prijzen en bekendmaking

Kennisplatform Integratie & Samenleving reikt twee geldprijzen uit: een juryprijs van € 1.000 en een publieksprijs van € 1.000. De winnaars moeten de geldprijzen investeren in talent of weerbaarheid, bij henzelf of bij andere jongeren. Op vrijdag 18 november 2016 worden de winnaars bekend gemaakt tijdens het This is me! jongerenevenement in Den Haag, dat wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting Multicultureel Jongeren Geluid.

Discriminatie

Uit diverse onderzoeken blijkt dat de culturele en sociale afstand tussen jongeren met een migrantenachtergrond en de rest van de samenleving groter wordt. Sommige jongeren voelen zich niet meer thuis in Nederland. Jamila Achahchah (projectleider This is me!): ‘Veel jongeren ervaren discriminatie en uitsluiting en vinden het lastig om hiermee om te gaan. Wij willen dat zij hierover met elkaar in gesprek gaan. Via de essaywedstrijd verzamelen we verhalen van jongeren die hun plek in de samenleving hebben gevonden. Wel vanuit een positieve invalshoek, je kunt namelijk zelf ook invloed uitoefenen!’

This is me!

De wedstrijd wordt georganiseerd binnen het project This is me!. De organisatie Movisie mobiliseert samen met verschillende partnerorganisaties jongeren om vanuit positiviteit te werken aan het versterken van hun eigen identiteit en weerbaarheid. ‘Als je weet wie je bent en je bent weerbaar, dan is de kans dat je je een onderdeel voelt van de samenleving veel groter’, aldus partnerorganisatie Achahchah.

Lees de verhalen van de genomineerden op www.kis.nl/thisisme. De publieksprijs wordt bepaald op basis van de meeste likes. Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete verhaal via Facebook.

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.