Erasmus

Bibliotheek Rotterdam opende op woensdag 28 september de Erasmus Experience. De collectie van deze interactieve tentoonstelling bestaat uit ruim vijfduizend werken van de Rotterdamse humanist, priester en sociale criticaster Desiderius Erasmus. Jong en oud kunnen tijdens de tentoonstelling hun mening over taal, religie, gedrag en humor aanscherpen. En dat aan de hand van Erasmus’ stellingen die vijf eeuwen geleden werden opgesteld, maar nog steeds zeer actueel zijn.

Met Erasmus in gesprek

Wie de tentoonstelling in Bibliotheek Rotterdam bezoekt, ervaart hoe bijzonder het werk en leven van Desiderius Erasmus (1466-1536) eigenlijk is. Bibliotheek Rotterdam beheert een enorme erfgoedcollectie van dertigduizend werken. Daarvan zijn er ruim vijfduizend van Erasmus. Aan de hand van een speciaal polsbandje gaan bezoekers met Erasmus het gesprek aan over thema’s als geloof, gedrag en taal. Erasmus vond het belangrijk dat iedereen een mening had en dat deze meningen naast elkaar konden bestaan.

Erasmus naar 21e eeuw gehaald

‘Iedereen heeft weleens van Erasmus gehoord, maar weinigen weten eigenlijk wie hij was en wat hij in het leven belangrijk vond’, vertelt Djounie Anton, projectleider Erasmus Experience. ‘Middels verschillende technologische snufjes die in de interactieve tentoonstelling zijn verwerkt, hebben we Erasmus’ werk naar de 21e eeuw gehaald. Iedere bezoeker van de bibliotheek kan nu met hem ‘spreken’. Opvallend is dat Erasmus’ gedachtegoed na meer dan vijfhonderd jaar nog steeds actueel is.’

De permanente interactieve tentoonstelling is voor iedereen gratis toegankelijk. De experience bevindt zich op de derde etage van Bibliotheek Rotterdam aan de Hoogstraat 110 in Rotterdam. Meer gegevens over de bibliotheek vind je op de website van Bibliotheek Rotterdam.