Elke 2 seconden een nieuwe vluchteling

Vluchtelingen

Vanuit de 70 conflictgebieden in de wereld slaat elke 2 seconden één man, vrouw of kind op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Een historisch hoog aantal. Een treurig bericht op Wereldvluchtelingendag.

‘In 2017 waren 68,5 miljoen mensen op de vlucht. Van alle vluchtelingen wordt 85% opgevangen in ontwikkelingslanden. In Libanon is zelfs 1 op de 6 inwoners een vluchteling. In Nederland, met al onze welvaart, vroegen slechts 31.327 mensen asiel aan,’ zegt directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling.

Het aantal vluchtelingen steeg in 2017 wereldwijd met bijna drie miljoen. ‘Miljoenen gewone burgers, op zoek naar veiligheid en een toekomst voor hun kinderen, die nergens écht welkom zijn,’ licht Ceelen toe. Ceelen bezocht afgelopen jaar vluchtelingen en ontheemden in een groot aantal crisisgebieden.

Stevig draagvlak voor hulp

‘Het is verdrietig dat het gesprek over vluchtelingen wordt gedomineerd door een luidruchtige minderheid met weinig compassie voor een grote groep mensen die niets meer hebben en op zoek zijn naar een veilig heenkomen,’ zegt Ceelen. Tegelijkertijd constateert Stichting Vluchteling dat er nog altijd een stevig draagvlak is voor de hulp aan vluchtelingen. In 2017 steunden 201.313 donateurs (een groei van 27,9% ten opzichte van 2016) de stichting met bijna 28 miljoen euro (een groei van 32,4%), waarmee zij bijna 1,2 miljoen mensen konden voorzien van noodhulp.

Bezoek voor meer informatie www.vluchteling.nl.

Afbeelding: Pixabay.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.