Einde in zicht voor menselijke safari’s in India

Jarawa

De beruchte ‘menselijke safari’s’ op de Andaman eilanden in India zullen snel ophouden te bestaan. Indiase autoriteiten hebben aangekondigd dat er binnenkort een nieuwe route langs de zee opengaat. Toeristen zullen hier dan automatisch gebruik van maken en zich niet meer verplaatsen via de huidige route. Die route is illegaal door de bossen van de geïsoleerde Jarawa stam aangelegd. 

De huidige route brengt hordes toeristen naar het hart van het reservaat van de Jarawa en is een last voor deze stam. Zo omschrijft een toerist zijn toer: ‘De reis door het tribale reservaat was alsof ik op safari ging. Maar dan niet langs wilde dieren, maar langs mensen, de Jarawa om specifiek te zijn.’

Best gevaarlijk, die menselijke safari’s

Net als alle andere ongecontacteerde stammen, is de kans op ongelukken en onheil voor de Jarawa groot, indien hun grond niet beschermt wordt. Neem bijvoorbeeld een jongen die zijn arm is kwijtgeraakt, nadat een toerist eten naar hem gooide vanuit een rijdende auto. Hoewel het gerechtshof in India in 2002 heeft geeist dat de weg moet sluiten, is deze tot op de dag van vandaag toegankelijk gebleven.

Boycot

Survival International, een non-profit organisatie die opkomt voor de rechten van inheemse stammen, heeft eerder op globale schaal campagne tegen de menselijke safari’s gevoerd. Ongeveer 17.000 mensen wereldwijd hebben de gelofte afgelegd de eilanden niet op vakantie aan te doen.

Meer weten over de Jarawa en de struggles die zij zijn tegengekomen? Bezoek dan de website van Survival International.

Uitgelichte afbeelding: een toerist op de foto met enkele Jarawa © Mauricio Cordova / Survival International 2008.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.