Earth Matters in TextielMuseum

Earth Matters

‘Earth Matters’ in het TextielMuseum gaat over de wereldwijde ontwikkeling op het gebied van duurzaamheid en respect voor de aarde. In de wereld van design, wetenschap en het bedrijfsleven zijn deze ontwikkelingen van groot belang. En zonder duurzaamheid geen wereld waar verschillende culturen floreren.

Earth Matters laat zich vertalen als een uitgebreid onderzoek naar nieuw werk op het gebied van innovatief design, textiel, garens en materiaal. De tentoonstelling toont experimenten, van mode tot design. Meer dan 40 internationale designers, kunstenaars en producenten verbinden vier tentoonstellingsthema’s. Middels ‘Stil staan bij de oorsprong’, ‘Ingrediënten verzamelen’, ‘Materialen heruitvinden’ en ‘Duurzame productie’ krijg je meer inzicht in duurzaamheid en materiaalstudies.

Eeuw van radicale verandering

‘We staan aan het begin van een eeuw van reflectie en radicale verandering. De ecologische misstanden, overconsumptie, hebzucht en het geweld van de vorige eeuw moeten worden gecompenseerd. Voor het eerst ontstaat een post-fossiele maatschappij, waarin het gebruik van natuurlijke ingrediënten en alternatieve energiebronnen ons hoop biedt voor de toekomst’, volgens Lidewij Edelkoort, co-curator.

Stil staan bij de oorsprong

Zoals mensen steeds vaker willen weten waar hun eten vandaag komt, zo onderzoeken designers meer en meer de unieke aspecten van de oorsprong van hun stoffen. Een nieuwe generatie designers verdiept zicht in de roots en de rijke historie van de aarde en gaat soms zelfs terug naar het begin der tijden.

Ingrediënten verzamelen

Zoals jagers-verzamelaars op zoek waren naar eten, zo jagen ecologisch-bewuste ontwerpers op organische ingrediënten. Ze laten ons zien hoe het maakproces van producten excessieve vervuiling kan tegengaan. Een aantal van hen onderzoekt de eigenschappen van planten. Hedendaagse plantkundigen catalogiseren deze eigenschappen en verbinden de samenleving en  de natuur opnieuw met elkaar. Milieuvriendelijkheid en levensonderhoud zijn verweven, zeker als het de oceaan betreft.

Materialen heruitvinden

Materiaal is dé boodschap in de hedendaagse ontwerpwereld. Ontwerpers zoeken zowel high- als lowtech manieren om de materialen waarmee ze werken te herontdekken en tegelijkertijd verbonden te zijn met de aarde. Samengesteld uit afval, of opnieuw gevormd door natuurlijke en synthetische ingrediënten. Gerecycled en bewerkt om textuur en kleur nieuw leven in te blazen.

Duurzame productie

Designers streven naar een duurzamer productieproces. Ze maken ons bewust van de vervuilende manier waarop textiel vandaag de dag wordt gemaakt. Zo min mogelijk gebruik van water en chemicaliën, efficiënt omgaan met energie en lokaal produceren zijn hun uitgangspunten. Gerecycled en upcycled materiaal staan centraal, de huisnijverheid wordt nieuw leven ingeblazen en oude technieken worden gebruikt om innovatieve bedrijfjes op te richten.

Duurzaamheid en schoonheid combineren

‘Deze dag zien we dat steeds meer kunstenaars en ontwerpers onderzoeken hoe ze duurzaamheid en schoonheid kunnen combineren. Het TextielMuseum heeft alle ingrediënten in huis om je kennis te laten maken met de basisprincipes van het ‘maken 2.0’. Dat bestaat uit personaliseren, duurzaamheid en de nieuwste technieken’, laat Errol van de Werdt, directeur TextielMuseum, weten.

Publicatie Earth Matters

Exhibition Publication Earth Matters is een 136 pagina’s tellende publicatie met mooie afbeeldingen, teksten en essays van de samenstellers en deelnemers van de tentoonstelling. De publicatie kost € 14,95.

De tentoonstelling bezoeken? Surf voor meer informatie naar www.textielmuseum.nl.

Afbeelding: 
Titel: Temple Blessings (Marigold) Ontwerper: dosa
Jaar: 2014 – heden
Foto: dosa

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.