‘Dwars door China’ van Ruben Terlou doorbreekt het clichébeeld van China

Dwars door China © Ruben Terlou

Tot en met 27 mei staat Museum Hilversum volledig in het teken van het nieuwste werk van de prijswinnende documentair fotograaf Ruben Terlou. Met zijn tentoonstelling Dwars door China brengt Terlou het hedendaagse China in beeld. Hij laat zien hoe de Chinezen zich wapenen tegen het verlies dat de modernisering brengt en hoe zij meegaan met de geboden kansen. Tegelijkertijd zijn in het museum ook de video’s De Massage is het Medium en Een Oproep van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen te zien.

Het China van nu

China kent naast futuristische miljoenensteden ook bijzonder historisch erfgoed en eeuwenoude tradities. Een land met veel vergezichten en culturen, maar ook een land, dat snel verandert. Terlou, die onlangs nog veel lof oogstte met zijn tv-documentaireserie Door het hart van China, legde het land ook met zijn fotocamera vast. Door het hart van China trok maar liefst 1,5 miljoen kijkers per aflevering, evenals Terlou’s eerdere serie Langs de Oevers van de Yangtze. Daarvoor won Terlou de Prijs voor de Vernieuwende Fotojournalistiek van de Canon Zilveren Camera 2016. Over zijn nieuwste werk zegt Terlou: ‘Ik wil in de tentoonstelling Dwars door China, met beelden waarin de mens centraal staat, een indruk geven van de ontwikkelingen van het China van nu’.

Nieuwsgierig

Terlou benadert China op een persoonlijke manier, hij spreekt de Chinese taal en is nieuwsgierig naar wat de Chinezen denken, voelen en beleven. Zijn artistieke talent schuilt in zijn vermogen om door te dringen tot de kern. ‘Hij heeft een eigen stijl van fotograferen’, volgens museumdirecteur Stef van Breugel. ‘Hij zoekt in zijn fotografie naar tableaus van mensen en landschappen die zijn te vergelijken met filmscenes. Soms als in een schouwspel om ons de ontwikkeling te laten zien en een andere keer brengt hij zijn camera dicht bij de mensen.’ Terlou doorbreekt in de tentoonstelling het clichébeeld dat wij doorgaans van China hebben. Het oordelen over de vooruitgang van het moderne China of de prijs die men daarvoor betaalt, laat hij over aan het publiek.

De Massage is het Medium

Naast de tentoonstelling Dwars door China, zijn er ook twee video-installaties van de Chinese kunstenaar Yin Aiwen (殷艾雯) te zien: De Massage is het Medium (按摩即媒介). De Canadese professor en filosoof Marshall McLuhan beweerde ‘het medium is de massage’. Als verlengstukken van de mens troost het medium je, het overtuigt je, manipuleert je, het beheerst je. De situatie is nu omgedraaid. In de ban van het medium is de mens het verlengde van de machine geworden. De Massage is het Medium nodigt je uit voor een omgekeerde ervaring.

De indrukwekkende korte film Een Oproep (呼叫中心) is een brief aan een onmogelijke liefde. Het stelt vragen over onze huidige worstelingen met de liefde en probeert een ‘oplossing’ te geven.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen Museum Hilversum, Sony, VPRO en CinemAsia.

Locatie: Museum Hilversum, Kerkbrink 6 in Hilversum
Openingstijden: elke dag van 11:00 tot 17:00 uur
Gesloten op: Koningsdag (27 april) en 1e Pinksterdag (20 mei)
Prijzen: Volwassene € 6,00 | Kind tot 11 jaar gratis | 12-18 jaar  € 3,30 | Senior 65+ € 5,00 | CJP/CKV € 3,30 | Museumkaart gratis

Voor meer informatie, ga naar www.cinemasia.nl en www.museumhilversum.nl.

Afbeelding: © Ruben Terlou.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.