Door pandemie en sociale kwesties zijn jonge latino’s in de VS meer dan ooit gemotiveerd om te stemmen

Stemgedrag jonge latino's in de VS

Latino’s lijken de grootste etnische minderheidsgroep in het electoraat in november van de Amerikaanse verkiezingen te worden. Telemundo, het mediaplatform voor Amerikaanse Hispanic, heeft een diepgaande studie uitgebracht waarin een breed scala aan politieke en sociale opvattingen van jonge Latino’s uitgelicht wordt.

In samenwerking met BuzzFeed News bevat het rapport met de titel ‘Young Latinos: A Generation of Change’ een enquête onder geregistreerde Latino-kiezers in de VS van 18 tot 34 jaar en biedt een gedetailleerd overzicht van een van de snelstgroeiende en meest dynamische stemgroepen van het land tijdens de historische verkiezingen in de Verenigde Staten van dit jaar.

Belangrijkste conclusies

De belangrijkste inzichten uit de studie ‘Young Latinos: A Generation of Change’ zijn onder meer:

  • Gemotiveerd om te stemmen: van de ondervraagde jonge Latino’s zei 64% dat ze zeker van plan waren om in november te stemmen en 57% gaf aan dat ze zich opgewonden voelden over de presidentiële race. Ongeveer 82% noemde de recente Black Lives Matter-protesten als motivatie om te stemmen. Eenenzeventig procent zei dat de coronacrisis een motiverende factor was, waarbij 83% liet weten dat de pandemie hun gezondheid of financiën had aangetast. Bijna de helft (48%) zei financieel te hebben geleden door banenverlies of loonsverlagingen. Driekwart van de kiezers noemde de presidentsverkiezingen van 2020 belangrijker dan de stemming van 2016.
  • Onbeslist in hun politieke loyaliteit: meer dan een derde (37%) van de jonge Latino’s omschrijft zichzelf als onafhankelijk of onbeslist over hun verbondenheid met een politieke partij. De helft omschreef zichzelf als Democraat en 13% sluit aan bij de Republikeinen. Onder degenen die een politieke figuur noemden die Hispanics steunt, werden Bernie Sanders, Alexandra Ocasio-Cortez en Joe Biden genoemd door 6% van de jonge Latino’s, gevolgd door Trump met 3%.
  • Ongelijkheid: meer dan acht op de tien jonge Latino’s (85%) geeft aan dat kwesties die raciale ongelijkheid aanpakken en het aanpakken van systemische barrières hen waarschijnlijk zal motiveren om te gaan stemmen. Bijna driekwart (73%) van de jonge Latino’s zei dat zij, hun familie of vrienden de afgelopen twee jaar het doelwit waren van racisme. Bijna tweederde (63%) liet weten dat ze beledigende termen naar hun hoofd geslingerd kregen, 45% kreeg te horen dat ze moesten stoppen met het spreken van Spaans in het openbaar en 45% moest teruggaan naar hun land, ook al is de grote meerderheid van deze groep in de VS geboren.
  • Steminzichten voor 2020: Zestig procent van de jonge Latino’s zei dat ze op voormalig vice-president Joe Biden zouden stemmen als de verkiezingen morgen zouden plaatsvinden, en 19% zou president Donald Trump kiezen. Op de vraag of ze zich persoonlijk identificeren met een van de kandidaten, zegt 37% zich te identificeren met Biden en 17% met Trump. Gevraagd naar wie ze verwachten de verkiezingen te winnen, gaf 53% aan dat Biden zou winnen en 52% zei dat Trump zou worden herkozen.
  • Stempel drukken: wanneer ze zichzelf vergelijken met hun ouders, vinden jonge Latino’s dat ze beter geïnformeerd en mondiger zijn dan hun ouders, actief betrokken zijn bij sociaal-politieke kwesties en eerder zullen stemmen. Waarmee ze een vastberadenheid laten zien die uniek is voor deze generatie jonge Latino-kiezers. De helft (51%) zei dat ze dezelfde politieke overtuiging delen als hun ouders.
  • Politiegeweld en gezondheidszorg: 57% van de jonge Latino-kiezers gaf te weten dat het verminderen van politiegeweld hen motiveert om te stemmen. 51% gaf aan dat betaalbare gezondheidszorg voor iedereen, gelijke rechten en eerlijke beloning voor vrouwen motiverende factoren waren. Bijna de helft (45%) noemde de mentale gezondheid, de bescherming van het milieu, het verminderen van wapengeweld en het legaliseren van marihuana als topkwesties. Bijna een derde (29%) zei dat verschillende conservatieve kwesties hen motiveren om te stemmen, waaronder religieuze rechten, wapenbezit en respect voor wetshandhaving.

32 miljoen stemgerechtigden van Hispaanse komaf

In totaal komen dit jaar 32 miljoen Latino’s in aanmerking om te stemmen. Daarmee vormen ze voor het eerst het grootste aandeel van de minderheidsstemmers. De winst in koopkracht, afstuderen, vaste inkomsten en burgerparticipatie in de afgelopen jaren hebben jonge Hispanics een groeiende slagkracht en politieke invloed gegeven.

“Dit nieuwe onderzoek toont aan dat jonge Latino’s, waarvan de meeste in de VS geboren en politiek geëngageerd zijn, van plan zijn om in november op ongekende niveaus naar de stembus te gaan”, zegt Mónica Gil, Executive Vice President en Chief Administration and Marketing Officer bij NBCUniversal Telemundo Enterprises. Matt Berman, politiek redacteur bij BuzzFeed News: “Dit onderzoek geeft een goed beeld van wat er echt toe doet voor jonge Latino’s, en hoe ze vormgeven aan en omgaan met de Amerikaanse politiek.”

Meer weten over de studie? Bezoek www.telemundo.com/noticias/elecciones-2020 voor meer informatie. De studie is ook te downloaden.

Afbeelding: Hill Street Studio’s/DigitalVision/Getty Images.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.