DJ Hardwell, Rijkaard en Koenders bij oranje voetbaldag VN

Voetbal door Dawn Hudson

Sport verbindt. Met dat motto organiseert Nederland vandaag een voetbalevenement in het hart van de Verenigde Naties. Op het balkon van het VN-hoofdkantoor in New York wordt een tijdelijk Cruyff Court aangelegd, ter nagedachtenis aan Nederlands grootste voetballegende. Daarop spelen VN-ambassadeurs een toernooi.

Onder aanvoering van de Nederlandse en Afrikaanse oud-profvoetballers Frank Rijkaard, Aron Winter, Nwankwo Kanu en Kalfsha Bwalya wordt het toernooi bepaald. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, die de bijeenkomst organiseert, voetbalt mee. In samenwerking met de Cruyff Foundation, KNVB WorldCoaches en enkele andere landen organiseert het ministerie van Buitenlandse Zaken deze verbindende voetbaldag.

Sport brengt samen

Met het evenement wordt aandacht gevraagd voor de belangrijke rol die sport speelt in het bevorderen van vrede, ontwikkeling, gezondheid en onderwijs. ‘Sport brengt mensen en gemeenschappen samen. En dat door overeenkomsten te benadrukken en bruggen te slaan tussen verschillende meningen, culturen en bevolkingsgroepen. Voetbal opent deuren en maakt zaken bespreekbaar’, aldus Koenders.

Voetbaldag Verenigde Naties

De voetbaldag begint met een inhoudelijk debat over sport als katalysator voor ontwikkeling en vrede. Ook spreken paralympische sporters over sporten met een handicap. Voormalig Nederlands profvoetballer Aron Winter en de Nederlands-Marokkaanse straatvoetballer Soufiane Touzani geven een clinic aan kinderen.

Na het voetbaltoernooi voor de VN-ambassadeurs sluit DJ Hardwell het evenement af tijdens een feestelijke receptie. Daarbij stelt de wereldberoemde Nederlandse DJ ook zijn de United We Are Foundation voor. Deze foundation biedt kansarme kinderen onderwijs en daarmee een springplank naar een betere toekomst.

‘Op deze dag staat de verbindende kracht van voetbal symbool voor Nederland als een partner voor vrede en ontwikkeling’, zegt minister Koenders. De Cruyff Foundation en KNVB WorldCoaches zetten zich in om kinderen over de hele wereld een kans te geven om te sporten. ‘Ook dat past helemaal bij de inzet van de VN om sport onderdeel te laten zijn van programma’s voor ontwikkeling en vrede.’

Afbeelding: Dawn Hudson.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.