Dialoog met Mali, Senegal en Ghana over migratie

Dialoog

Minister Koenders zal namens de EU, momenteel Voorzitter van de Raad van de Europese Unie, de politieke dialoog met Mali, Senegal en Ghana over migratie voeren. Koenders brengt van 14 tot 17 april een bezoek aan deze landen.

Minister Koenders: ‘Naar aanleiding van de tragedies op de Middellandse zee hebben we met onze Afrikaanse partners afspraken gemaakt om de migratieproblematiek aan te pakken. Ik ben hoopvol dat we samen met Mali, Senegal en Ghana stappen kunnen zetten om mensensmokkel tegen te gaan en de grondoorzaken van migratie aan te pakken. Dit is nodig om een duurzame oplossing te vinden voor de huidige crisis en nieuwe crises in de toekomst te voorkomen.’

Gedeelde verantwoordelijkheid

De Afrikaanse Landen en de Europese Unie zien een gezamenlijke en gedeelde verantwoordelijkheid in het aanpakken van migratie. Dit is vorig jaar vastgelegd tijdens een top tussen de Europese Unie en de Afrikaanse partners in Valletta. Minister Koenders: ‘Er wordt hard gewerkt om de gemaakte afspraken in de praktijk te brengen. De politieke dialogen met de Afrikaanse landen moeten ervoor zorgen dat we sneller tot praktijkafspraken en op maat gemaakte ondersteuningspakketten komen die per land verschillen.’

De afspraken richten zich bijvoorbeeld op het tegengaan van mensensmokkel, grensbewaking en samenwerking bij de terugkeer van migranten. Mede op verzoek van Nederland wordt door de EU en Afrikaanse landen ingezet op economische ontwikkeling en werkgelegenheid voor jongeren. Dit om ervoor te zorgen dat mensen in eigen land toekomstperspectief hebben. De projecten worden gefinancierd vanuit het Europese Trust Fund dat speciaal voor dit doel opgezet is, naast eventuele bilaterale hulp van lidstaten.

Afbeelding: publicdomainvectors.org.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.