Defensie verleent noodhulp aan Dominica

Noodhulp aan Dominica

Het ondersteuningsschip Zr.Ms. Pelikaan van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied heeft afgelopen vrijdag koers gezet om noodhulp aan Dominica te verlenen. Dat maakten minister Hennis-Plasschaert van Defensie en minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking bekend. De tropische storm Erika heeft met zware regenval veel schade toegebracht aan het bovenwindse eiland. Enorme aardverschuivingen en steenlawines hebben honderden huizen geruïneerd, doden en gewonden veroorzaakt en infrastructuur vernietigd. Hierop heeft de regering van Dominica noodhulp van Nederland aangevraagd.

Aan boord van de Pelikaan zitten, naast de vaste bemanning, 40 mariniers van het 32e raiding squadron op Aruba. Ook is er een delegatie van de Arubaanse Militie en zeven genisten van de landmachtcompagnie in de West aan boord gestapt.

Volgeladen schip

Het schip is volgeladen met voertuigen, een militaire ambulance, caterpillars en hulpgoederen. De snelle landingsvaartvaartuigen ‘FRISC’ zijn ook aan boord, om op plekken aan de kust te komen waar geen vervoer over land mogelijk is. Er is vooral behoefte aan water en medicijnen op het eiland. Daarnaast zijn er ‘handen’ nodig om onder meer de infrastructuur te herstellen. De militairen kunnen helpen bij het opruimen van het eiland en opvangen van slachtoffers. Ook de helikopter van de Kustwacht Caribisch Gebied gaat ondersteuning bieden op het eiland.

Zr.Ms. Pelikaan is zaterdag aan het einde van de middag op Dominica aangekomen. De helikopter is vrijdagavond al geland. De kosten voor deze hulpoperatie worden betaald uit de begroting van het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.