Decode Darfur: publiek verzamelt bewijs mensenrechtenschendingen Darfur

Satelliet

Vandaag lanceert Amnesty International een revolutionair project: Decode Darfur. Daarbij vraagt de organisatie voor het eerst het Nederlandse publiek om zélf bij te dragen aan belangrijk onderzoek: bewijs verzamelen voor mensenrechtenschendingen door het analyseren van satellietbeelden.

Iedereen met internettoegang kan helpen om ernstige mensenrechtenschendingen aan het licht te brengen. Amnesty International heeft informatie over mogelijke schendingen in een groot gebied in Darfur, Sudan. Het analyseren van deze gegevens kost veel tijd. Daarom roept Amnesty nu de hulp in van het publiek.

Onderzoek Darfur

Darfur is een regio tien keer zo groot als Nederland. En is al 13 jaar het toneel van een bloedig conflict. Amnesty-onderzoekers interviewden slachtoffers en ooggetuigen in het gebied. Daarnaast gebruikten de onderzoekers moderne technologie, zoals satellietbeelden en geo-locaties. Dit vormde bewijs voor de schendingen die het Sudanese leger tegen burgers beging. Het onderzoek van Amnesty in het Jebel Marra-gebied in Darfur was niet makkelijk: journalisten en onderzoekers hebben geen toegang tot het afgelegen gebied.

Scherpe ogen publiek nodig voor analyseren satellietbeelden

Amnesty-onderzoekers mogen Darfur niet in om bewijs te verzamelen, maar kunnen wel satellietbeelden aanschaffen. Deze beelden worden vergeleken om veranderingen in het landschap te bepalen. En dat is precies hoe mensen gaan helpen: door het bekijken en vergelijken van satellietbeelden.

In de eerste zes weken van het project Decode Darfur brengen deelnemers dorpen in kaart die in het afgelegen en dorre gebied van Jebel Marra in Sudan risico lopen aangevallen te worden. In de tweede fase worden voor en na beelden van de dorpen vergeleken om aan te tonen welke dorpen zijn vernietigd.

De uitkomsten van deze analyses vormen – samen met verhalen van ooggetuigen en slachtoffers – onderdeel van bewijsmateriaal van schendingen van mensenrechten in deze regio. Hoe meer mensen helpen, hoe meer satellietfoto’s er bekeken kunnen worden. En hoe meer schendingen er aan het licht gebracht kunnen worden.

Iedereen met een laptop, iPad en mobiele telefoon kan helpen. Geïnteresseerden kunnen na een online training van een paar minuten meteen aan de slag. Thuis, in de kroeg, op school, in het park.

Achtergrond conflict in Darfur

In januari 2016 begon het Sudanese leger een militair offensief in Jebel Marra, tegen het Sudanese Vrijheidsleger (Sudan Liberation Army/Abdul Wahid, SLA/AW). Het Sudanese leger beschuldigt het SLA ervan militaire konvooien en burgers aan te vallen. In de acht maanden sinds het begin van dit offensief hebben de overheidstroepen opzettelijk burgers aangevallen. Met behulp van satellietbeelden toonde Amnesty aan dat 171 dorpen werden vernietigd of aangevallen. Hierbij werden burgers gebombardeerd, gedood, ontvoerd en werden vrouwen verkracht. Dit zijn dezelfde oorlogsmisdaden die in 2004 in Darfur plaatsvonden.

Meer informatie over Decode Darfur vind je op de website van Amnesty International. Daar kun je ook de training volgen om de satellietbeelden te analyseren.

Credits film: camera: Stefano Bertacchini, voice-over: Fernando Halman, edit: Animen.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.