December favoriete maand voor doneren aan goede doelen

Goede doelen

In de decembermaand steunen Nederlandse huishoudens vaker goede doelen dan in andere maanden. Bovendien zijn de verwachtingen voor toekomstige donaties optimistischer. Dit blijkt uit de Charicom Monitor 2014, een continue onderzoek van Conclusr Research onder 6.000 Nederlandse huishoudens op jaarbasis naar het geefgedrag aan goede doelen.

In september van dit jaar had 63,2% van de Nederlandse huishoudens een goed doel financieel gesteund. In oktober was er een lichte afname te zien tot 61,8%. En in de afgelopen novembermaand was het percentage huishoudens dat gedoneerd had verder gedaald naar 58,1%.

Doneren in december

Tevens is in november gevraagd in hoeverre huishoudens voornemens waren om in de decembermaand goede doelen financieel te ondersteunen. Hierop gaf 40% van de huishoudens aan zeker te gaan doneren en 23% zei misschien te gaan doneren. In totaal is daarmee 63% van de huishoudens voornemens om in december misschien of zeker een goed doel te gaan steunen. 30% Van de huishoudens geeft aan geen goede doelen in de decembermaand te gaan steunen; van deze groep gaf 14% aan nooit goede doelen te steunen. Nog eens 7% van de Nederlandse huishoudens was er nog niet over uit.

3FM Serious Request

Indien gekeken wordt naar de resultaten van de huidige, lopende decembermeting (de meting eindigt op 30 december van dit jaar), blijkt dat tot en met dinsdag 16 december 2014 inmiddels al 59,9% van de huishoudens deze maand een donatie aan een goed doel heeft gedaan. Daarbij moet worden opgemerkt dat de actie Serious Request van 3FM officieel nog niet gestart is en daardoor nog niet in de geefstatistieken is meegenomen. 3FM Serious Request is op donderdag 18 december van start gegaan. De verwachting is dat het percentage donateurs voor december daardoor flink zal gaan oplopen.

Doneren in 2015

De voornemens voor het geven aan goede doelen in het nieuwe jaar zijn optimistisch: in de huidige decembermeting zegt 68,3% van de huishoudens die tot nu toe hebben meegedaan dat zij denken in de komende maand januari 2015, te gaan doneren. Dat is een stijging met 5% vergeleken met de verwachting die in november werd uitgesproken voor de maand december.

Afbeelding: Euro coins van ossikal op freeimages.com.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.