De Vrijheidslezing: Maryam Namazie “Secularism is my right, freedom is my culture”

Vrijheidslezing Maryam Namazie

Op 30 januari 2019 geeft de Iraanse activist Maryam Namazie de 24ste Vrijheidslezing. Namazie strijdt voor de rechten van vrouwen, minderheden en ongelovigen wereldwijd. Zij spreekt in De Balie over de positie van vrouwen en minderheden binnen religie, en over de vrijheid om juist níet gelovig te zijn.

Aan de avond wordt verder meegewerkt door Nazmiye Oral, schrijver en maker van de voorstelling Niet Meer Zonder Jou. Shirin Musa, directeur van Femmes for Freedom en dichter en filmmaker Nafiss. Nadia Moussaid treedt op als moderator. Het is de zesde keer dat De Balie De Vrijheidslezing organiseert. 

Kritisch op onderdrukkende effecten van religie en cultureel relativisme 

Maryam Namazie (1966) werd geboren in Teheran en vluchtte in 1980 naar India. Ze is kritisch op de onderdrukkende effecten van religie en spreekt zich uit tegen het cultureel relativisme als het gaat om mensenrechten en gelijkheid. De plek waar je geboren bent, mag volgens haar nooit een reden zijn om minder aanspraak te kunnen maken op fundamentele mensenrechten. Namazie werkte onder meer in India, Soedan en Canada, en woont op dit moment in het Verenigd Koninkrijk. Ze is de woordvoerder van de organisatie Fitnah- Movement for Women’s Liberation, woordvoerder van de Council of Ex-Muslims of Britain en van de campagne One Law for All.

Geïnspireerd door de feministische en socialistische actiegroep Femen schuwt Namazie provocerende acties niet. Dat komt haar regelmatig op forse tegenacties te staan, zoals recent toen Namazie werd geweigerd te spreken bij Warwick University, omdat ze haat jegens moslimstudenten zou aanwakkeren. Namazie geeft ook empowerment-trainingen in London aan vrouwen, ex-gelovigen en LGBT’s.

De Vrijheidslezing

De Balie organiseert De Vrijheidslezing voor de zesde keer. In De Vrijheidslezing staat altijd het verhaal van een vrijheidsdenker centraal. Eerdere sprekers waren onder meer de Turkse journalist Can Dündar, Patrisse Cullors en Janaya Khan van de Black Lives Matter-movement, de Brits-Pakistaanse radicaliseringsdeskundige Maajid Nawaz, de Egyptische feminist Nawal el Saadawi, politiek activist Andrei Sannikov uit Wit-Rusland, internetactivist Esra’a al Shafei uit Bahrein en de Ugandese LGBT-activist Frank Mugisha. De eveneens door de Balie georganiseerde Vrijheidslezing on Tour met Maryam Namazie zal plaatsvinden in de vrijzinnige ontmoetingsplek huisvandeMens in Brussel op 3 december.

Programmamakers deze editie: Anne-Marijn Epker & Sophie Rutenfrans (De Balie). Kijk voor meer informatie en tickets op DeBalie.nl.  

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.