De Van Heuven Goedhart-penning 2014 naar twee Syrische artsen

De Van Heuven Goedhart-penning 2014 naar twee Syrische artsen

Vicepremier Lodewijk Asscher reikte op Wereldvluchtelingendag, vrijdag 20 juni 2014, de Van Heuven Goedhart-penning 2014 uit aan Mohammad Al Smadi en Mahmoud Aldyab. Deze twee Syrische artsen kregen de penning vanwege hun onuitputtelijke doorzettingsvermogen en inzet voor het verbeteren van het lot van Syrische vluchtelingen. Om het jaar kent Stichting Vluchteling deze prijs toe aan een persoon die zich op bijzondere wijze inzet voor de vluchtelingen in zijn of haar regio.

De Syrische artsen Mohammad en Mahmoud verlenen medische hulp aan iedereen die dat nodig heeft, ongeacht afkomst, religie en politieke overtuiging. Maar in het verscheurde Syrië, waar nu al meer dan drie jaar een burgeroorlog woedt, werden zij vanwege dit onpartijdige standpunt bedreigd en moesten ze vluchten.

Vanuit Jordanië zetten de artsen hun werk onvermoeibaar voort. Ze helpen niet alleen vluchtelingen in Jordanië, maar ondersteunen ook artsen en veldhospitalen in Syrië, door medicijnen en andere medische benodigdheden het land in te smokkelen.

Ook onderzoeken ze slachtoffers van marteling, zodat mensenrechtenschendingen worden gedocumenteerd. Daarnaast doen deze gedreven artsen er alles aan om het geweld tegen Syrische artsen aan de kaak stellen. Een arts in oorlogsgebied mag geen pion worden van de strijdende partijen, is hun rotsvaste overtuiging.

“Zolang artsen als Mahmoud en Mohammad zorg blijven bieden aan iedereen die dat nodig heeft, blijft in ieder geval de hoop op beterschap bestaan. ” – Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

[tabs ]
[tab title=”De Van Heuven Goedhart-penning”]

De penning is vernoemd naar de geestelijk vader van Stichting Vluchteling. Als eerste Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR) werkte Gerrit Jan Van Heuven-Goedhart samen met zijn vriend uit het verzet Cees Brouwer, de latere oprichter van Stichting Vluchteling.

Uit respect voor zijn ideeën en werk organiseert Stichting Vluchteling op 20 juni – Wereldvluchtelingendag – afwisselend de uitreiking van de Van Heuven Goedhart-penning en de Van Heuven Goedhart-lezing.

Bij de penning hoort ook een cheque van 50.000,- euro die de winnaars van dit jaar kunnen besteden aan projecten voor vluchtelingen en/of ontheemden in de Syrische regio.

[/tab]

[/tabs]

 

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.