De nieuwste Japanse films op de 15e editie CAMERA JAPAN Festival

Ook dit jaar kent CAMERA JAPAN Festival weer een divers programma, bestaande uit 35+ films, variërend van de beste en nieuwste Japanse arthouse, animatie, documentaires, korte films en experimentele cinema.

De vijftiende editie van het festival wordt in LantarenVenster op 24 september geopend met de Nederlandse première van Romance Doll, geregisseerd door TANADA Yuki. De jaarlijkse kick-off in WORM op 23 september bestaat deze keer uit het experimentele The Day of Destruction. Van 1 t/m 4 oktober verhuist het festival met een aangepast programma naar het Amsterdamse LAB111.

Films voor het eerst buiten Japan

Met vijf internationale en acht Europese premières kent het festival een bijzonder exclusief programma. Zo zijn onder meer 108: Revenge and Adventure of Goro Kaiba, Fancy, Haruka’s Pottery, Mother en The Other Home voor het eerst buiten Japan te zien.

Uiteraard worden er ook dit jaar verschillende Japanse animatiefilms vertoond. Naast een handvol geanimeerde shorts laat het festival ook het prijswinnende ON-GAKU zien: Our Sound, het speelse Happy-Go-Lucky-Days en het fascinerende Seven Days War.

Lezingen, workshops en exposities

Naast film focust CAMERA JAPAN zich ook op andere Japanse (beeldende) kunsten, cultuur en eten. Zo kun je in Rotterdam je creativiteit de vrije loop laten gaan met workshops over fermentatie, miso en onigiri en kaligrafie. Daarnaast geniet je van in totaal drie foto- en illustratie-exposities.

Ten slotte kent het festival dit jaar twee interessante lezingen. In Rotterdam spreekt prof. dr. Ivo Smits (Universiteit Leiden) over MISHIMA Yukio, 50 jaar na diens overlijden. In Amsterdam houdt vertaler en Japan-expert Luk van Haute een lezing over nationalisme in Japanse films.

Coronamaatregelen

CAMERA JAPAN Festival en haar partners houden het nieuws rondom COVID19 nauwlettend in de gaten en nemen alle richtlijnen van het RIVM in acht om zo een veilig festival mogelijk te maken.

Over CAMERA JAPAN

CAMERA JAPAN Festival is uitgegroeid tot het grootste Japanse filmfestival in de Benelux en trekt jaarlijks duizenden bezoekers. CAMERA JAPAN Festival kenmerkt zich door een zeer divers programma: naast speelfilms, documentaires en anime is er ook aandacht voor de vele aspecten van de Japanse cultuur, waaronder beeldende kunst, muziek, dans en eten.

CAMERA JAPAN Festival wordt op vrijwillige basis georganiseerd door een enthousiast team van vaste medewerkers bijgestaan door veertig vrijwilligers tijdens het festival. Buiten het festival om organiseert CAMERA JAPAN ook vertoningen op locatie en met het On Tour-programma in filmtheaters door het hele land.

Rotterdam: 23-27 september, Amsterdam: 1-4 oktober.

Kaartverkoop

De kaartverkoop gaat vanaf 2 september van start. Nieuws over CAMERA JAPAN en informatie over het programma, inclusief speeltijden, zijn te vinden op www.camerajapan.nl. Het festival is ook te volgen via: Facebook, Instagram en Twitter.

Afbeelding: still uit Romance Doll.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.