De Molukken: Het eilandenrijk van de specerijen

Molukken

De provincie Molukken bestaat uit honderden kleine eilanden gelegen tussen Sulawesi en Papua. De Molukken is als toeristische bestemming nog relatief onbekend maar heeft een belangrijke rol in ons verleden gespeeld. Tijdens de koloniale tijd was de Molukken een belangrijk handelsgebied voor de Portugezen, Nederlanders en Engelsen vanwege haar rijkdom aan specerijen als kruidnagel, nootmuskaat en foelie. Op de eilanden vind je dus sporen uit het verleden, zoals forten, oude havens en koloniale huizen. Tijdens een reis door de Molukken ga je terug naar de basis. Een geschikte bestemming voor de avontuurlijke reiziger. Vrijwel alle eilanden zijn bergachtig met parelwitte stranden en omgeven door koraalriffen. De provincie Molukken staat dan ook bekend als een ideale duikspot.

Ternate en Tidore: De eilanden van de specerijen

Vroeger waren de eilanden Ternate en Tidore de enige plek in de wereld waar je kruidnagel kon vinden. Op deze eilanden maak je kennis met culturele tradities en historische overblijfselen. Op Ternate bezoek je het paleis van de sultan en bovendien zijn er ruïnes van Europese forten te vinden. Zo heb je het Fort Toluko, gebouwd door de Portugezen en Fort Oranje. Ternate en Tidore zijn twee bijna identieke eilanden met op Tidore de berg Kiemtabu en op Ternate het Tolire meer; een prachtig kratermeer aan de voet van de berg Gamalama.

Hagelwitte stranden op de Kei eilanden

Vanuit Ambon vertrekken er vluchten naar Langgur op Kei Kecil. Met alleen een stenen gebouw en een strook van asfalt op een grasveld stelt het vliegveld niet veel voor, maar het maakt de Kei eilanden wel bereikbaar. De meest bekende eilanden zijn Kei Kecil en Kei Besar waar je prachtig kunt duiken. Hier zwemmen onder andere zes soorten zeeschildpadden. In Elat, de hoofdstad van Kei Besar, maak je met een ojek een tour langs de dorpjes van het bergachtige eiland. Op het drie kilometerlange strand ‘Pasir Panjang’ op Kei Kecil overnacht je in één van de strandhutten. Breng ook vooral een bezoek aan Bukit Masbait, een monument op het hoogste punt van Kei Kecil.

Hotspot op Ambon

Wij Nederlanders houden wel van een kopje koffie en op vakantie smaakt deze altijd anders dan thuis. Ambon beschikt over vele koffiehuizen, waaronder Rumah Kopi Sibu-Sibu. Dit koffiehuis is speciaal omdat er Rorubang Coffee wordt geserveerd; bijzondere gemberkoffie met amandel. Amandelen zijn overigens een typische lokale snack. Tevens is dit koffiehuis prachtig ingericht met posters en foto’s van bekende lokale zangers, politici, atleten en acteurs. Een echte aanrader als je op Ambon bent en kennis wil maken met de lokale bevolking en haar specialiteiten.

Overnachten op de Banda eilanden

De Banda eilanden bestaat uit een groep van tien vulkanische eilanden met verlaten stranden, omringd door prachtige zeetuinen. In het Gunung Api Banda Marine Recreation Park is het mogelijk de actieve vulkaan Gunung Api te beklimmen. Deze vulkaan is vanaf Banda Neira per kano te bereiken. Op de Banda eilanden vind je meer guesthouses dan hotels. Twee aanbevolen guesthouses zijn Mutiara Guesthouse en Vita Guesthouse. Mocht je graag in luxe willen overnachten dan is Hotel Maulana in Bandaneira een aanrader. Beroemdheden als Diana en Mick Jagger hebben een overnachting in dit hotel al ervaren.

Afbeelding: De onderwaterwereld van Ambon Copyright © 2014 TMC, All rights reserved.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.