De 5 meest bijzondere evenementen op Malta in 2015

evenementen op Malta

Malta is een populaire vakantiebestemming, gelegen in de Middellandse Zee. Het zonnige eiland kent een rijke cultuur en geschiedenis. Van oudsher vinden er vele bijzondere culturele evenementen plaats. Tegenwoordig worden er ook grote internationale evenementen georganiseerd, zoals het jaarlijks terugkerende muziekevenement Isle of MTV. Deze vijf volgende culturele evenementen laten zien dat Malta een een culturele rijkdom bezit.

1. Valletta International Baroque Festival (10 tot 24 januari 2015)
Cultuurliefhebbers kunnen twee weken lang hun hart ophalen tijdens het Valletta International Baroque Festival. De historische hoofdstad, gebouwd door de ridders van Sint Jan in 1566, viert met dit festival haar geschiedenis als barokstad. Valletta zal in het teken staan van muziek uit de barokperiode. Toonaangevende lokale en internationale artiesten verzorgen concerten en muzikale voordrachten in onder andere het eeuwenoude Teatru Manoel, de prachtige St. John’s Co-Cathedral en het historische Grand Master’s Palace. Daarnaast maken opera en theater deel uit van het progamma. De prestigieuze titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 doet Valletta dan ook zeker eer aan.

2. Carnaval (13 tot 17 februari 2015)
Het Carnival is een van de belangrijkste data op de Maltese kalender. In februari vindt de carnavalsweek plaats op het eiland. Carnaval wordt traditioneel gevierd met een processie van uitbundig versierde praalwagens en publiek uitgedost in bonte carnavalskleren. Daarnaast kan jong en oud genieten van muziekvoorstellingen, spelletjes, markten en vuurwerkspektakels. Het hoogtepunt van de festiviteiten vindt plaats in Valletta, ook al hebben verschillende andere steden en dorpen hun eigen versie van het carnaval. In avonduren zullen de late carnavalsvierders zich begeven naar het bruisende nachtleven van Paceville. Oftewel, het carnaval op Malta is een feest voor iedereen.

3. Malta Music Week (juni 2015)
In juni wordt de Malta Music Week georganiseerd met diverse activiteiten, variërend van straatconcerten tot strandfeesten bij zonsondergang. Spetterende afsluiter van de week is het gratis toegankelijke popconcert Isle of MTV. De afgelopen jaren traden grote namen op zoals Enrique Iglesias, Lady Gaga, Nelly Furtado, David Guetta, en DJ Hardwell. Met ruim 50.000 bezoekers is dit het grootste livemuziekevenement van Malta. De Malta Music Week staat garant voor swingende avonden.

4. Festas (zomer 2015)
In de zomer worden er Festas gevierd over het hele eiland. De katholieke dorpsfeesten zijn een niet te missen spektakel vol muziek, vuurwerk, eten en drinken. Voor de dorpen is het Festa het belangrijkste sociale evenement van het jaar. Het is een meerdaags evenement waarbij het geloof en gezelligheid centraal staan. Op de vooravond van het feest verzorgen dorpsorkesten muziek en wordt een spetterende vuurwerkshow gegeven. Op de dag zelf wordt het beeld van de plaatselijke beschermheilige na de hoogmis op de schouders genomen en door de straten gedragen. Dit alles onder begeleiding van muziek, dans en heel veel confetti.

5. Birgufest (oktober 2015)
In een van de oudste en meest historische stadjes van Malta vindt jaarlijks het Birgufest plaats. Birgu, ook wel bekend als Vittoriosa, staat bekend om haar prachtige architectuur. Tijdens het Birgufest komt deze schoonheid totaal tot zijn recht. In de avonduren gaat alle elektrische verlichting uit en worden de straten verlicht door duizenden kaarsen. In deze romantische setting kunnen de bezoekers genieten van live muziek en lokale en internationale culinaire specialiteiten. Daarnaast blijven de musea tot laat geopend.

Meer culturele evenementen zijn te vinden op de evenementenkalender. Welk evenement kies jij uit om te bezoeken?

Afbeelding: Praalwagen tijdens de carnavalsoptocht op Malta © 2014 TMC, All rights reserved.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.