David Beckham ontmoet de ‘Dalai Lama van het Regenwoud’

Britse voetballer David Beckham heeft voorafgaand aan het WK 2014 een bezoek gebracht aan de Yanomami-indianen in het Braziliaanse regenwoud. Hij sprak daar met woordvoerder en sjamaan Davi Kopenawa Yanomami, die ook bekend staat als de ‘Dalai Lama van het Regenwoud’, over de problemen in het gebied, met name de illegale goudzoekers. (Afbeelding: © Nenzinho Soares).

[pullquote]”Hij was erg geïnteresseerd in de problemen binnen het Yanomami Reservaat. Hij zag dat er vele bedreigingen zijn voor deze omgeving en onze cultuur.”[/pullquote]Dario Yawarioma Yanomami, zoon van Davi en coördinator van de Yanomami association, Hutukara, vertelde Globo news dat ze erg blij waren met het bezoek van Beckham. ‘Hij was erg geïnteresseerd in de problemen binnen het Yanomami Reservaat. Hij zag dat er vele bedreigingen zijn voor deze omgeving en onze cultuur. Hij gaf aan bezorgd te zijn over de Yanomami.’

The Falling Sky
Davi Kopenawa is de eerste Yanomamise sjamaan die een boek gepubliceerd heeft. ‘The Falling Sky: Words of a Yanomami Shaman’, in samenwerking geschreven met antropoloog en vriend Bruce Albert, is een unieke inkijk in Davi’s levensverhaal.

[pullquote]”Het boek van Davi verdient het om één van de belangrijkste boeken van onze tijd te zijn.”[/pullquote]In een review in de US journal Truthout gaf Stephen Corry, directeur van Survival International, aan dat Davi Kopenawa’s boek ‘het verdient om één van de belangrijkste boeken van onze tijd te zijn. Hij wil ons  laten weten dat we de wereld aan het vernietigen zijn met onze instabiele honger voor meer bezittingen. Hiermee vernietigen we de Yanomami en daarmee onszelf,’ aldus Corry. Corry benadrukt in zijn review de discrepantie tussen de zienswijze van de Yanomami en de ‘handel en winst’.

Natuurbeschermers
Vele studies ondersteunen de aanname van Davi dat inheemse stammen de beste natuurbeschermers zijn. Lang voordat bescherming van de natuur een issue was, hebben inheemse stammen al effectieve manieren ontwikkeld om hun land te behouden en te verzorgen, zoals door middel van biodiversiteit.

Davi over zijn boek:


Of lees hier over zijn boek.

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.