Dansvoorstelling ‘Build for it’ van BackBone en Typhoon te zien in Amsterdam

Build for it
© Jean van Lingen

Na een succesvolle tournee langs theaters in Nederland en Duitsland, beleeft ‘Built for it’ van dansgezelschap BackBone op dinsdag 23 februari haar Amsterdamse première in Theater Bellevue. De voorstelling kreeg lovende recensies én werd genomineerd voor de aanmoedigingsprijs Code Culturele Diversiteit. In Amsterdam is ‘Built for it’ later tijdens de tournee ook nog te zien in het Bijlmer Parktheater en in Podium Mozaïek.

De succesfactor van ‘Built for it’ is de unieke samenwerking tussen choreografe Alida Dors en rapper en woordkunstenaar Typhoon; twee creatieve geesten met beiden roots in de hiphop en die beiden met hun werk bruggen willen slaan. Tussen kunstdisciplines én tussen mensen. De teksten van Typhoon – die te horen zijn tijdens de voorstelling – sluiten perfect aan bij de ritmische patronen van Alida’s danstaal. ‘Mijn woorden dansen, haar dans spreekt,’ aldus Typhoon in een interview in het NRC.

Built for it

Alida Dors verdiepte zich voor ‘Built for it’ verdiepte Alida Dors in de dynamiek van de groep en bijbehorende machtsverhoudingen. Is het als individu mogelijk je te bevrijden van hardnekkige stigma’s en vooroordelen? Als uitgangspunt nam zij haar eigen ervaringen als donkere vrouw, als ‘hiphop chick’ en als danser met een lichaam dat niet als ‘ideaal’ wordt gezien. Inspiratie vond zij ook in de verhalen van anderen, zoals die van een Amerikaanse vriend die zich uit het ghetto waar hij opgroeide had ontworsteld: ‘I don’t mind the struggle, I’m built for it.’ Zijn woorden bleven haar bij en vormden uiteindelijk de titel van de voorstelling.

In ‘Built for it’ zien we een groep van zeven dansers gehuld in dikmaakpakken: een uitvergroting van de stigma’s waarmee Dors zichzelf ooit geconfronteerd zag. In een onderlinge strijd proberen de dansers de vetlaag van het hokjesdenken van zich af te schudden: een pijnlijke zoektocht naar autonomie en een eigen stem en tegelijkertijd een ontroerende oproep tot empathie.

Nominatie

Eind januari werd ‘Built for it’ genomineerd voor de Aanmoedigingsprijs Code Culturele Diversiteit. De prijs, een initiatief van Binoq Atana, is bedoeld voor een werk of een instelling die op het gebied van diversiteit een markante stap heeft gezet of een opvallend resultaat heeft geboekt. Half februari wordt bekend gemaakt wie van de vijf genomineerden de prijswinnaar is.

Foto: Jean van Lingen

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.