Dansen op Peruaanse volksmuziek

Peruaanse volksmuziek

Muziek en dans liggen in het hart van de Peruaanse cultuur. De Peruaanse volksmuziek werd duizenden jaren geleden gecreëerd door de Inca beschaving en varieert van regio tot regio.

Dankzij de Andes en de Spaanse en Afrikaanse roots heeft Peru een rijk muzikaal erfgoed dat vandaag de dag nog steeds een belangrijke rol speelt in de lokale cultuur. Traditionele instrumenten, zoals de Zampoña panfluiten en de kleine Charango gitaren blinken nog steeds uit tijdens Peruaanse feesten en festivals waar de traditionele muziek wordt gecombineerd met moderne techniek en beats.

Een eeuwenoude traditie

De oude Inca beschaving maakte 10.000 jaar geleden al de eerste Peruaanse muziek. Na honderden jaren van verschillende culturen in Peru is een rijke mix van geluiden en stijlen ontstaan. De meest bekende is de Folklórico, folklore muziek uit het Andes gebergte: melancholische panfluitmelodieën van de traditionele Zampoña’s gecombineerd met ritmische gitaarmuziek. Vaak wordt hierbij gezongen in het Spaans of Quechua, de inheemse taal van de Inca’s. Vandaag de dag is deze muziek nog over de heel wereld te horen.

Een andere populaire, traditionele muzieksoort is Huayno, met sterke Precolumbiaanse invloeden. Deze stijl is vooral op festivals nog rijkelijk aanwezig. De muziek wordt vaak gespeeld door grote bands met traditionele harpen en gitaren en gaat gepaard met een speciale, traditionele dans.

De Huaylash is een populaire, folkloristische dans afkomstig uit de centrale en zuidelijke Hooglanden en werd vroeger gedanst door boeren om het succes van de oogst te vieren. Tegenwoordig is hier ook een moderne versie van, de Huaylash Cultivo Moderno, die voornamelijk in de steden wordt gedanst.

Feesten en festivals

Tijdens de vele feesten en festivals Peru geniet ge je het De beste manier om te genieten van de traditionele muziek en dans is tijdens de vele feesten en festivals in Peru, zoals La Virgen de La Candelaria in Puno. Met meer dan 300 dansen is Puno absoluut de Folklore hoofdstad van Peru en dit festival is het belangrijkste van allemaal. Vanaf 2 februari wordt er 8 dagen lang feest gevierd. Als hoogtepunt is er op de laatste dag een parade waarbij duizenden dansers er dag en nacht een feest van maken. Samen met de inwoners vieren zij feest ter ere van de Maagd, de Pachamama (moeder Aarde) en Apus (beschermgod van de goden).

De Inti Raymi, oftewel het Festival van de Zon, was vroeger een religieuze ceremonie van het Inca-rijk ter ere van de god Inti. Tegenwoordig is het een van de grootste spektakels van Zuid-Amerika en wordt het jaarlijks op 24 juni gevierd in Cusco waar de oude ruïnes worden omgetoverd tot een podium waar verschillende muziek- en dansshows worden opgevoerd.

Een van de wildste en extravagante festivals van Peru is Virgen del Carmen op 15 juli. Dit wordt gevierd in een klein afgelegen dorp, Paucartambo, vier uurtjes verwijderd van Cusco en duurt maar liefst drie dagen. Traditionele dans, uitbundigheid, alcohol en bizarre kostuums staan centraal tijdens dit festival waar mensen door het hele dorp heen kamperen bij gebrek aan ruimte.

Meer informatie?

Surf dan naar www.peru.travel.

Afbeelding: Festival del Inti Raymi door Plenge Pardo.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.