Dag van de mensenrechten: Tribale leiders vermoord vanwege het verdedigen van hun land

Dag van de mensenrechten

Op deze Dag van de mensenrechten geeft Survival International – de wereldwijde beweging voor de rechten van inheemse volksstammen – mee dat mensenrechten ook onder tribale volkeren over de hele wereld geschonden worden. Onderstaande trieste berichten uit 2014 illustreren dit gegeven.

Marinalva Manoel

Marinalva Manoel, woordvoerster van de Guarani uit Brazilië, werd neergestoken en aan de kant van een snelweg gedumpt  in november 2014. Ze had zich ingezet voor de teruggave van het land van de Guarani’s waarvan het meeste is overgenomen door veeboeren.

[pullquote]”Mocht iemand denken dat aanvallen op inheemse volksstammen door de geïndustrialiseerde wereld niet meer van deze dag zijn, dan dienen deze tragische gevallen toch als een grimmige herinnering dat moorden, slachtpartijen, zelfs genocides, nog steeds gaande zijn.” – Stephen Corry[/pullquote]

Ashéninka

Vier Indiase leiders van de Ashéninka uit Peru werden doodgeschoten in september 2014. De indianen stonden bekend om hun werk tegen de illegale houtkap in het Amazone regenwoud.

Jumma

Jumma activist Timir Baran Chakma (ook bekend als Duran Babu Chakma) uit de heuvels van Chittagong in Bangladesh vond de dood nadat ze door het leger in hechtenis was genomen en hierna gemarteld werd in augustus 2014. De Jumma lijden gewelddadige onderdrukking door het leger van Bangladesh. Er is een alarmerende toename van seksueel geweld tegen vrouwen van de Jumma, wat vaak resulteert in hun dood.

Martinus Yohame

Martinus Yohame, een pro-onafhankelijke tribale leider in West-Papoea, raakte vermist in augustus 2014. Zijn lichaam werd gevonden, drijvend in een zak in de zee, vastgebonden en met schotwonden. Zijn moord is gekoppeld aan de Indonesische militaire eenheid Kopassus. Sinds West-Papoea’s brutale bezetting door Indonesië in 1963 zijn naar schatting 100.000 Papoea’s gedood.

Geïsoleerd levende stammen

Een groep van zeer kwetsbare geïsoleerd levende indianen legde contact met een gesettelde inheemse gemeenschap in de Braziliaanse Amazone aan de grens van Peru in juni 2014. Tolken kwamen te weten dat er gewelddadige aanvallen door buitenstaanders op de indianen hadden plaatsgevonden waarbij oudere familieleden afgeslacht waren en hun huizen in brand waren gestoken. De indianen waren op de vlucht geslagen. Geïsoleerd levende volksstammen zijn de meest kwetsbare samenlevingen op de planeet.

Oproep tot einde straffeloosheid

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van tribale mensen die zijn gedood doordat ze vochten voor hun land. In vrijwel alle gevallen worden de daders niet opgepakt of vervolgd. Survival roept op tot een einde aan de straffeloosheid, een betere rechtshandhaving en meer bescherming voor inheemse volkeren die worden bedreigd in hun strijd voor hun land en rechten.

De directeur van Survival, Stephen Corry: ‘Mocht iemand denken dat aanvallen op inheemse volksstammen door de geïndustrialiseerde wereld niet meer van deze dag zijn, dan dienen deze tragische gevallen toch als een grimmige herinnering dat moorden, slachtpartijen, zelfs genocides, nog steeds gaande zijn. Geïndustrialiseerde samenlevingen maken inheemse volksstammen subject aan genocidaal geweld, slavernij en racisme, zodat het land, middelen en arbeid van deze volkeren in de naam van ‘vooruitgang’ en ‘beschaving’ gebruikt kunnen worden. Het is een van de meest urgente en gruwelijke humanitaire crises van onze tijd.’

Afbeelding: Guarani leider Marinalva Manoel was neergestoken na campagne voor het redden van het voorouderlijke land van haar stam © Aty Guasu.

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.