Cruisen met kerst: de 5 leukste dingen te doen

Kerstmarkt Kopenhagen

Natuurlijk pakken we graag deze kerst onze backpack als culturen-liefhebbers. Maar what about a cruise deze feestdagen? Want wordt het kerstvieren met Santa Claus in Alaska, varen door Scandinavië met een stop bij sfeervolle kerstmarkten of een zonnig eiland in de Caraïben? Kerst op zijn anders! Hier de top 5 dingen te doen tijdens cruisen rond Kerstmis. 

Kerstmarkt en fika in Stockholm

Met een cruise door Scandinavië kom je zeker in de kerststemming. Zo vieren de Zweden Jul (Kerstmis) heel uitgebreid, ook te zien aan de kerstmarkten. Extra leuk om van boord te gaan voor de kerstmarkt in Gamla Stan, het oude stadsdeel van Stockholm op het Stortorget plein vlakbij het Koninklijk Paleis. Tip! Combineer struinen over de markt met een echte Zweedse ‘fika’, uitgebreid koffiedrinken met iets zoets zoals een kaneelbroodje.

Het huis van de kerstman in Alaska

Meerdere cruisemaatschappijen bieden cruises aan naar Alaska, de plek om kerst door te brengen. Want: de Noordpool is de thuisbasis van de kerstman. En dan mag een bezoek aan Santa Claus house niet ontbreken. Om de kerstman te ontmoeten, op zoek te gaan naar het perfecte kerstcadeau (typische Noordpool-spullen) en lekkernijen uit The Sweet Shop mee te nemen als souvenir. Maak voor het thuisfront een foto in de slee van de kerstman, die naast het levensgrote standbeeld van de kerstman staat.

Winterwonderland bij Tivoli in Kopenhagen 

De kleurrijke Nyhavn, de kleine Zeemeermin en het Koninklijk Paleis zijn favoriete bezienswaardigheden in Kopenhagen. De grote trekpleister in december is het beroemde attractiepark Tivoli dat verandert in een waar Winterwonderland. Het park is versierd met duizenden lichtjes, verlichte kerstbomen en er is een grote kerstmarkt voor boomcadeau’s, zoals typisch Deense kerstkoekjes. Tip! Bezoek ook ‘Hippie’ Freetown Christiania; leuk om doorheen te wandelen én met alternatieve kerstmarkt voor creatieve sieraden, woon-items en kunst.

Zonnige Caraïbische eilandstranden en natuur

Een cruise in de wintermaanden is ideaal om te ontsnappen aan de Hollandse kou en de zonnige Caraïben en exotische eilanden te ontdekken. Ga vooral van boord bij het heuvelachtige Saint Lucia, ten zuiden van Martinique. De natuur is hier indrukwekkend en de Pitons – twee vulkanische pieken die op de UNESCO-werelderfgoedlijst staan – zijn niet te missen. Andere fijne eilanden zijn het natuurrijke Puerto Rico en Sint-Maarten, als je gaat voor zon, zee en strand. Last but not least is daar Cuba. Voor een tour door het oude Havana, rum drinken in Trinidad en een middagje strand bij Varadero.

Hip Miami met cruise door het Panamakanaal 

Kennismaken met een van de grootste bouwwerken uit de geschiedenis doe je tijdens een cruise door het Panamakanaal dat de Atlantische Oceaan met de Caribische Zee verbindt. Tijdens deze cruises die vaak vertrekken vanuit trendy Miami vaar je tachtig kilometer lang langs oevers met krokodillen, tropische stukken jungle, grote meren en eilandjes. Zie tijdens cruisen door dit gebied ook Maya-ruïnes in Guatemala en geniet van duiken of snorkelen bij de mooie Mexicaanse Rivièra en slenteren door de oude hippie straatjes van Puerto Vallarta.

Afbeelding: de kerstmarkt in Kopenhagen.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.