Connect with locals: dé reistrend van 2015

Connect with locals

Reizen alleen is voor veel reizigers niet meer genoeg. Ze willen bijdragen aan lokale gemeenschappen, zijn op zoek naar authentieke ervaringen en naar expertise van locals. ‘Connect with locals’ is dan ook dé reistrend van 2015.

Vakantietrendwatcher Tessa aan de Stegge gaf een toelichting op deze trend tijdens de Vakdagen van de Vakantiebeurs, in samenwerking met de Nederlandse reisorganisaties Better Places, I Like Local, Withlocals, Doozze, TravelMoodz en Sleeping with the Locals.

Connect with locals

Tessa aan de Stegge van Cherry Picker: ‘Connect with locals illustreert de behoefte van reizigers aan verbondenheid en kleinschalige ervaringen met de lokale bevolking op het gebied van menselijk contact, verblijf, activiteiten en maaltijden, in ruil voor een financiële vergoeding.’

Trends en ontwikkelingen

Aan de trend Connect with locals liggen verschillende ontwikkelingen ten grondslag. Zo speelt internet een grote rol. Reizigers willen en kunnen hierdoor hun reis graag online boeken, direct bij de lokale partij. Ook vinden mensen het steeds belangrijker om iets te doen voor het land dat ze bezoeken. Hun geld moet terecht komen bij de locals, zodat duurzaam toerisme vorm kan krijgen. Het ontstaan van de deeleconomie speelt daarin ook mee. Reizigers willen kennis en diensten uitwisselen met locals. Door bij hen te verblijven en samen activiteiten te ondernemen, ontstaan er kleinschalige netwerken waarvan iedereen profiteert. Opvallend is ook de behoefte aan lokale expertise. Reizigers zijn op zoek naar kleinschalige, authentieke ervaringen, waarmee ze een land en haar inwoners goed leren kennen. Tot slot moet reizen een verrijking zijn, een leerzame ervaring die goed is voor je persoonlijke ontwikkeling.

Reisorganisaties die reizigers en locals verbinden

Vorig jaar gingen verschillende Nederlandse reisorganisaties van start die reizigers en locals verbinden, waaronder Better Places, I Like Local, Withlocals, Doozze, TravelMoodz en Sleeping with the Locals. Deze organisaties hebben gemeen dat ze reizigers en lokale experts aan elkaar koppelen en hun aanbod direct online geboekt kan worden. Kleinschaligheid, authenticiteit en duurzaamheid staan bij alle organisaties voorop, maar aanbod en specialisme verschillen.

Better Places brengt je rechtstreeks in contact met een reisprofessional ter plaatse. Samen ontwerp je je rondreis op maat, helemaal zoals jij wilt.

Withlocals verbindt reizigers direct met local hosts in Aziatische landen die diners, tours en andere activiteiten aanbieden.

I LikeLocal is een duurzaam, social travel platform dat reizigers de mogelijkheid biedt een activiteit te boeken van en met locals in ontwikkelingslanden.

Doozze is gericht op het verbinden van onafhankelijke reizigers met unieke homestays en community stays in Azië en Zuid-Amerika.

TravelMoodz biedt een wereldwijd netwerk van lokale reisprofessionals (stads-, berg- en safarigidsen etc.), die reizigers adviseren en bij wie ze direct kunnen boeken.

Via Sleeping with the Locals boek je hotels die gerund worden door lokale eigenaren in ontwikkelingslanden.

Afbeelding: Homestay in Mae Kampong, Thailand – Learning to play the local instruments van Doozze.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.