Comeniusprijs 2017 naar historicus Jonathan Israel

Jonathan Israel Comeniusprijs

De Comeniusprijs wordt dit jaar toegekend aan de Britse historicus Prof. Dr. Jonathan Irvine Israel. Israel die doceert aan The School of Historical Studies in Princeton (V.S.) ontvangt de prestigieuze prijs zaterdag 18 maart tijdens de jaarlijkse Comeniusdag. De jury kent de prijs aan Israel toe vanwege ‘de onschatbare waarde van zijn publicaties over de Verlichting voor burgers in moderne democratieën’.

Jonathan Irvine Israel toonde zich verheugd met het toekennen van de Comeniusprijs: ‘Van al de 16de- en 17de-eeuwse voorlopers van de Verlichting had er niet één een zo brede en indrukwekkende visie op hoe je mens en samenleving kunt verbeteren dan Comenius. Comenius was veel meer dan alleen maar een hervormer en vernieuwer van het onderwijs. Hij was een groot sociaal-filosoof en godsdienstig denker die het onderwijs zag als hét middel om het beste uit de mens naar boven te halen en zo een betere wereld te scheppen.’

Comeniuslezing

De Comeniuslezing valt dit jaar onder de hoede van Ir Claire Boonstra, oprichter van Operation Education. Onder de titel Naar een nieuw denkkader in educatie: opleiden tot burgers van één wereld bevraagt zij het onderwijssysteem van vandaag en verkent zij leersystemen voor de toekomst. Hoe kunnen wij ons voorbereiden op een samenleving die zo sterk beïnvloed wordt door razendsnelle technologische ontwikkelingen en voortgaande globalisering?

Jonathan Israel en de Verlichting

Jonathan Israel is auteur van een belangrijke synthese over de Republiek en een originele studie in meerdere delen over de Verlichting waarin hij een interessant onderscheid maakt. Een onderscheid tussen de radicale Verlichting, die in Nederland is begonnen met Spinoza, en de navolgers daarvan in de klassieke Verlichting. Zijn belangstelling voor de Nederlandse geschiedenis leidde tot zijn benoeming in 1985 tot hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan het University College Londen. Het was de eerste keer dat een niet-Nederlander deze leerstoel bekleedde. Zijn vermogen om economische geschiedenis en intellectuele geschiedenis te verbinden met de geschiedenis van politiek, godsdienst, maatschappij en wetenschap heeft een stempel gezet op de geschiedschrijving over de Verlichting.

Uitreiking Comeniusprijs

De Comeniusprijs wordt sinds 2011 jaarlijks namens de stichting Comenius Museum uitgereikt om eer te betonen aan een persoon of organisatie die groot belang hecht aan vorming, onderwijs, wetenschap en cultuur in een samenleving die steeds internationaler van karakter wordt. Eerder ontvingen Herman van Rompuy (2016), Geert Mak (2015), Louise Fresco (2014), Paul Schnabel (2013) en Robbert Dijkgraaf (2012) de Comeniusprijs. Zaterdagmiddag 18 maart zal Jonathan Israël worden geëerd in de Grote Kerk in Naarden.

Erbij zijn?

Wil jij deze uitreiking en lezing bijwonen? Dat kan! En is geheel gratis toegankelijk in de Grote Kerk in Naarden op zaterdag 18 maart vanaf 13.00 uur. Je moet je wel even verplicht aanmelden via www.comeniusmuseum.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.