CO2-uitstoot van vliegreizen nu inzichtelijk

Vliegtuig

Reizen is het mooiste wat er is, maar toerisme heeft helaas ook nadelige effecten. Een voorbeeld is de schadelijke CO2-uitstoot die vliegen veroorzaakt. Nu zijn er reisorganisaties die zich daar zorgen over maken. Zoals Better Places. Better Places compenseert sinds begin dit jaar de CO2-uitstoot van al haar reizen. De uitstoot per reis is vanaf nu ook inzichtelijk op hun website. Aan de hand van infographics zie je per bestemming hoeveel uitstoot je reis veroorzaakt en welke keuzes je kunt maken om die uitstoot te beperken. Een handige tool voor als je duurzame reisplannen hebt! 

De CO2-uitstoot van een verre reis wordt tot 90% veroorzaakt door de vlucht van en naar je bestemming. Als reiziger kun je die uitstoot beperken door bewuste keuzes te maken voor je vlucht. Neem bijvoorbeeld een rechtstreekse vlucht en kijk naar het toestel waarmee een maatschappij vliegt. Een nieuw vliegtuig stoot minder CO2 uit. Ter plekke kun je het aantal binnenlandse vluchten beperken en daarnaast kiezen voor duurzame accommodaties.

Compensatie alle CO2-uitstoot

Bij Better Places staat reizen met aandacht voor natuur en lokale bevolking centraal. De reisorganisatie wil haar verantwoordelijkheid nemen voor het beperken van de CO2-uitstoot die reizen veroorzaakt. Sinds dit jaar compenseert Better Places als eerste reisorganisatie de CO2-uitstoot van al haar reizen, inclusief vluchten. Oprichter Saskia Griep: ‘We berekenen de totale uitstoot van een reis met een rekentool. Vervolgens compenseren we die door te investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Dit project voldoet aan de Gold Standard, het strengste duurzaamheidskeurmerk voor wereldwijde CO2-reductieprojecten.’ In Ghana wordt vooral op houtskool gekookt, wat onder andere ontbossing tot gevolg heeft. Het overstappen op energiezuinige kooktoestellen beperkt de uitstoot van broeikasgassen fors. Koken wordt bovendien schoner doordat de rookontwikkeling afneemt.

Infographics CO2-uitstoot

Better Places maakt de CO2-uitstoot per reis inzichtelijk in de vorm van infographics per bestemming. Bijvoorbeeld voor Cuba en Colombia. De infographics maken ook duidelijk wat de verschillen zijn tussen vluchtopties. Saskia Griep: ‘CO2-uitstoot is nog altijd iets abstracts. Want wat betekenen die getallen en hoeveelheden precies? Daarom vergelijken we de uitstoot in onze infographics met de uitstoot die dagelijkse activiteiten veroorzaken. Dat zorgt voor meer inzicht en helpt reizigers om duurzamere keuzes te maken.’

Voor de infographics, surf naar de website van Better Places.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.