CinemAsia On Tour: Focus op Taiwan

CinemAsia On Tour

Van 12 t/m 14 oktober is CinemAsia te gast in Natlab in Eindhoven. Met deze On Tour wil CinemAsia een breed publiek kennis laten maken met de fascinerende en empathische Taiwanese cultuur.

Bezoekers aan Taiwan zijn vaak enthousiast over de geweldige keuken, de levendige kunst, boekhandel- en cafécultuur. Maar waar ze zich echt over verbazen, is hoe aardig de lokale bevolking is. Of het nu de warme gastvrijheid is in winkels en eetgelegenheden. Of voorbijgangers die altijd de tijd nemen om vreemdelingen te helpen hun weg te vinden. Tijdens dit weekend On Tour beleef je die warmte met de nieuwste prijswinnende Taiwanese films.

On Happiness Road 

Regisseur: Sung Hsin-Yin 宋欣颖 | Animatie | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling).

In On Happiness Road keert wanneer haar grootmoeder sterft, Chi (ingesproken door Gwei Lun-mei) terug van de VS naar haar geboortestad in Taiwan om haar familie te zien. Dit roept herinneringen op aan het opgroeien in het tumultueuze post-Chiang Kai-shek tijdperk. Ze gaat opnieuw onderzoeken waarom ze ooit de westerse cultuur bevoordeelde ten opzichte van haar eigen cultuur.

Sung Hsin-yin’s semi-autobiografische film toont 40 jaar hedendaagse Taiwanese geschiedenis met levendige kleuren, schattige personages en een unieke animatiestijl, in tegenstelling tot wat er ooit eerder in Taiwan is gemaakt. Winnaar van de Grand Prize bij de Tokyo Anime Award en Taipei Film Awards. En nominaties Best Animation Feature en Best Adopted Screenplay tijdens de 55e Golden Horse Awards.

Vr 12 okt 19:30-22:00 Inclusief opening ceremonie en short film “We Are The Perfect Citizen” van Alexandra Hsu. 

We are the Perfect Citizens 我們是完美公民

We are the Perfect Citizens is een korte indringende documentaire van de Nederlands-Boliviaanse-Taiwanese filmmaker Alexandra (LingJui) Hsu die de ervaring van ‘het immigrant zijn’ belicht. Alexandra Hsu is een multidisciplinair ontwerper met een scherp oog voor culturele en sociale vraagstukken binnen interculturele contexten.

Hang In There, Kids! 只要我長大 

Regisseur: Laha MEBOW陳潔瑤 | Drama, Kindvriendelijk | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling).

Taiwan’s groei naar een dynamische en diverse maatschappij weerspiegelt zich in de aboriginal kunst en cultuur naar mainstream cultuur.  Deze gezinsvriendelijke charmante film belicht het leven van de inheemse bevolking en is een charmante, ecologische verbeelding van het leven in een Sqoyaw reservaat.

Hang In There, Kids! volgt het leven van drie ondeugende Taiwanese aboriginal kinderen. In een hilarische scène bezoeken de drie jongens een dierentuin tijdens een schoolreis naar Taipei. Terwijl de gids, een Han-Chinees, het behoud van bedreigde dieren predikt, geven de jongens hem tips over hoe hertenstoofpot te maken – de jacht is een eervolle en duurzame manier van leven in het reservaat. Terwijl regisseur Laha Mebow de onschuld uit zijn kindertijd op een zachte manier vastlegt, gaat hij de realistische problemen die het leven van de aboriginals teisteren zoals werkloosheid en alcoholisme niet uit de weg. Dit liefdevolle eerbetoon aan haar culturele wortels won vijf Taipei Film Awards (waaronder Best Film) en was Taiwan’s inzending voor de Oscars’ Foreign Film categorie.

Za 13 okt 15:00-16:30 | Zo 14 Oct 17:00-18:30

Xiao Mei 小美

Regisseur: Maren Hwang 黃榮昇 | Producer: Chung Mong-hong鍾孟宏 | Drama, Mysterie | Mandarijn Chinees, Taiwanese dialect (Engelse ondertiteling).

Wie is Xiao Mei? Voor haar huisbaas is ze een verdwenen mysterieuze schoonheid. Voor haar vriendje is ze een humeurig raadsel. Voor haar baas is ze een dagdromende slaaf. En waarom neemt ze luiers mee, waar ze ook naar toe gaat? Deze tragedie over de gevaren van drugsverslaving, een filmische legpuzzel van identiteit en stedelijke apathie, gebruikt een spannende verhalende structuur die lijkt op Akira Kurosawa’s Rashomon.

Regisseur Maren Hwang put uit zijn reclame-achtergrond om zijn sociale boodschap in een klap uit te dragen. Xiao Mei is een van de meest intrigerende films van Taiwan dit jaar en leverde op de 55e Golden Horse Awards nominaties op voor Best Cinematography, Best Original Film Score, Best Original Film Film Song.

Za 13 okt 21:30-23:05 | Zo 14 Oct 19:00-20:35

Xiao Mei film
Still uit Xiao Mei © Maren Hwang.

Omotenashi 盛情款待 

Regisseur: Jay Chern 陳鈺傑 | Drama, Romantiek | Mandarijn Chinees, Japans (Engelse en Chinese ondertiteling) | Regisseur Jay Chern. Hij is aanwezig voor Q&A na de film

Het is algemeen bekend dat Taiwanezen zeer gastvrij zijn voor toeristen. Maar hoe zijn ze als buitenlandse gasten? Culturele sensitiviteit en internationale samenwerking worden gevierd in Omotenashi. In deze film wordt het Taiwanese zakelijke pragmatisme afgezet tegen het Japanse concept van gastvrijheid.

Omotenashi, diep ingebed in de Japanse cultuur, is een concept om gastvrijheid te bieden vanuit het hart. Jacky (Wang Po-chieh), de zoon van een Taiwanese zakenman die in Kyoto een ryokan (traditionele herberg) kocht, is gestuurd om zijn failliete bedrijf te redden. Maar als zijn plannen om het door te verkopen aan een buitenlandse hotelketen bekend wordt, moeten zowel Jacky als Rika (Rena Tanaka) – de stoere dochter van de eigenaar van de ryokan – een spoedcursus in Omotenashi volgen.

Deze elegante interculturele romantiek, die in vier seizoenen het prachtige landschap en de traditionele etiquette van Kyoto vastlegt, is an sich al een uitdrukking van Omotenashi. Deze Taiwan-Japanse co-productie van Jay Chern is geselecteerd als openingsfilm van Hong Kong Film Festival.

Za 13 okt 19:00-21:20 Inclusief short film ‘2923’ van Sunny Yu.

2923 

2923 is een weemoedig, meelevend en romantisch drama over onze behoefte aan gezelschap. In Taiwan bestaat er een unieke baan voor mooie meisjes die op zoek zijn naar alternatieven voor het werken als bar hostess of ‘betelnut girl’. Zij worden ingehuurd om gevangenissen te bezoeken en daar troost te bieden aan mannelijke gevangenen. Deze film bevestigt het buitengewone talent van regisseur Sunny Yu (The Kids, CinemAsia 2016).

Dear Ex 誰先愛上他

Regisseur: Mag Hsu 徐誉庭, Kidding Hsu 许智彦 | Drama, LHBTQ, Familie | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling).

Taiwan zet als eerste het voorbeeld in Azië voor homorechten. Geïnspireerd door personages uit het echte leven, is deze onderhoudende dramatiek een triomfantelijke promotie voor Taiwan’s progressieve mars naar gelijkheid in huwelijksrechten.

In Dear Ex is Sanlian, de vrouw van professor Zhengyuan, woedend als ze erachter komt dat zijn verzekeringsgerechtigde zijn mannelijke minnaar Jay is. Het wordt nog rommeliger als de tienerzoon van Sanlian naar Jay’s huis verhuist. Het prijswinnende script van TV-schrijver Mag Hsu verbindt foute maar sympathieke personages tot een intrigerende knoop van aangrijpende geheimen en onvoorspelbare emoties.

Co-regisseur Kidding Hsu verrijkt het verhaal met geanimeerde scènes en coole muziek die Taipei op een hippe en maffe manier belichten. Deze film schitterde tijdens Taipei Film Festival en werd bekroond met de prijzen voor Best Narrative Feature, Audience en Best Performer. Ook meerdere nominaties in de wacht gesleept op de 55e Golden Horse Awards.

Zo 14 okt 19:00-20:55

Dear Ex film
Still uit Dear Ex © Mag Hsu, Kidding Hsu. 

Ça Fait Si Longtemps 漂流遇見你

Regisseur: Laha Mebow 陳潔瑤 | Documentaire | Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling).

Empathie is de sleutel tot het leggen van internationale verbindingen, een mentaliteit die Laha Mebow begeleidt tijdens de zoektocht naar haar etnische identiteit in haar nieuwste film, Ça Fait Si Longtemps.

Deze documentaire is de muzikale reis naar de voormalige Franse kolonie Nieuw-Caledonië, waarin de veelgeprezen inheemse zanger-componist Sumin Rupi en “fingerstyle” gitarist Baobu Badulu elkaar ontmoeten en samen spelen met inheemse reggae muzikanten.

Sommigen geloofden dat de voorouders van de New Caledonians eeuwen geleden de Stille Oceaan waren overgestoken en zich in Taiwan hadden gevestigd. Terwijl ze verschillende stammen bezoeken en hun taal en sociale rituelen vergelijken met hun die van henzelf, vormt dit zowel een ontdekking van de wortels als een muzikale cross-over die hun creativiteit stimuleert.

Sumin en Baobu zetten de illustere lijn voort van inheemse muziektalenten zoals A-Mei (Kullilay Amit), Ara Kimbo, Sammi Kao, Sharon Kao, Esther Huang (sterren in Hang in There, Kids) die furore maakten in de Taiwanese pop- en folkscene.

Zo 14 okt 15:35-17:15

The Great Buddha+  大佛普拉斯

Regisseur: HUANG Hsin-Yao | Drama, Black Comedy | Taiwanese dialect, Mandarijn Chinees (Engelse ondertiteling).

Taiwan’s digitale antwoord op Hitchcock’s REAR WINDOW. Na uitverkochte zalen tijdens de première bij CinemAsia’s hoofdfestival in Amsterdam en de on tour in Rotterdam, krijgt het publiek nogmaals de kans om deze veelvuldig bekroonde prijswinnaar van regisseur Huang Hsin-Yao te zien. Tijdens de 54e Golden Horse Awards en de Taipei Film Awards sleepte The Great Buddha+ de meeste prijzen in de wacht, evenals CinemAsia’s Best New Director Student Jury Award 2018 in Amsterdam.

Pickle (Cres Chuang), een zachtmoedige bewaker die nachtdiensten draait in een fabriek waar bronzen standbeelden worden gemaakt, doodt de saaie uurtjes door te hangen met zijn beste vriend Belly Button (Bamboo Chen). Op een dag, krijgen de twee het idee om stiekem de dashcam video’s van Pickle’s baas te bekijken. Al snel raken de twee verslaafd aan het spieken in het privéleven van hun baas en raken ze verstrikt in een net van duistere geheimen, wat hun leven voorgoed verandert.

Met zijn gestileerde zwart-wit presentatie, afgewisseld met kleurrijke dashcam scènes en nog kleurrijkere personages, weet The Great Buddha+ te imponeren. Deze stijlvolle, noir-thriller die ook onmetelijk grappig is, legt de sociale en financiële ongelijkheid bloot in de Taiwanese samenleving.

Za 14 okt 17:00-18:45 

Side-events

Ook kan je het innovatieve karakter van Taiwan ervaren vanuit een 360 graden Virtual en Augmented Reality experience en de creatieve side-events in samenwerking met Oranje Express. Voor meer informatie, over het programma en ticket, ga naar: www.cinemasia.nl.

CinemAsia On Tour vind je van 12 t/m14 okotber in NATLAB door Plaza Futura 影院, Kastanjelaan 500, 5616 LZ Eindhoven. 

 

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.