Cheeta’s terug van weggeweest in Malawi

Cheeta

De adembenemende natuur, de schoonheid van het idyllische Malawimeer en ontmoeting met talloze diersoorten maakt Malawi tot een bijzondere safaribestemming. Het toeristisch nog onontdekte land beschikt over de meest ongerepte nationale parken van Afrika. Naast de vriendelijke bevolking, nog een reden om naar dit intense land af te reizen; de nationale parken zijn druk in de weer met het beschermen van wilde dieren.

Cheeta’s terug van weggeweest

Sinds mei mogen vier cheeta’s het Liwonde National Park als hun nieuwe thuis beschouwen. Deze cheeta’s, een bedreigde diersoort, zijn vanuit Zuid-Afrika overgekomen. Het zijn de eerste vier grote wilde katten die na twintig jaar weer in Malawi rondlopen. De oorspronkelijke populatie was door toedoen van stropers uitgeroeid. De non-profit organisatie African Parks voert in opdracht van de overheid van Malawi het beheer en de bescherming van drie nationale parken – Liwonde, Majete en Nkhotakota – uit.

Olifantenverhuizing

Als onderdeel van een groot migratieproject worden 500 olifanten verplaatst van Liwonde en Majete naar het Nkhotakota Wildlife Reserve. De eerste 250 olifanten hebben vorig jaar al hun weg gevonden naar het leeggestroopte Nkhotakota Reservaat. Dit jaar worden opnieuw 250 olifanten verplaatst van Majete naar hun nieuwe leefgebied. In Nkhotakota is het aantal olifanten door toedoen van stropers van 1500 naar minder dan 100 gezakt. Met de migratie van de dikhuiden en de gestructureerde bewaking van het wildpark, werkt African Parks doelgericht aan de groei van het aantal olifanten gedurende de aankomende jaren.

Big five

Het Majete Wildlife Reserve mag zich sinds 2012 tot het selecte gezelschap van Afrikaanse ‘big five’ parken rekenen. Dit 70.000 hectare grote reservaat in de zuidelijke Shire vallei herbergt talloze wildsoorten, waaronder de olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard. Naast de tot de ‘big five’ behorende wildsoorten is Liwonde NP ‘the place to be’ voor het spotten van grote aantallen nijlpaarden en krokodillen. Bovendien is het Nkhotakota NP een waar paradijs voor vogelaars en vissers. Het park is de habitat van meer dan 500 verschillende tropische vogelsoorten.

Meer informatie voor je reis naar Malawi? Surf naar www.visitmalawi.mw.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.