Carnaval Wereldwijd in het Afrika Museum

Carnaval Wereldwijd in Afrika Museum

Bijna een vijfde deel van de Nederlanders kent geen carnavalsvieringen buiten de landsgrenzen. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van het Afrika Museum onder meer dan 3000 Nederlanders. Dat verschillende landen in Europa, Afrika, Noord- en Zuid-Amerika ook feestelijke carnavalstradities kennen, ontdek je vanaf 11 november in de tentoonstelling Carnaval Wereldwijd in het Afrika Museum. Met deze tentoonstelling geeft het museum het startschot van het jaarlijkse carnavalsseizoen dat elk jaar op 11 november om 11:11 uur begint.

Verschillen of juist overeenkomsten?

Is carnaval een puur katholieke traditie? Wat zijn de overeenkomsten tussen Afrikaanse maskerdansen en het carnaval in New Orleans? En wat hebben de Oost-Europese Wildemannen met carnaval te maken? Aan de hand van kostuums, maskers, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen kom je erachter dat er, op de verschillen na, een hoop overeenkomsten te vinden zijn.

Pracht en praalwagen

Gigantische kostuums op stelten en een Nederlandse carnavalswagen. Kleurrijke kostuums uit Venetië, Rio de Janeiro en New Orleans. Van weinig verhullende bikinibroekjes tot woeste Wildemankostuums. De betekenis en vormgeving van carnavalstradities verschilt van plek tot plek. Maar een aantal basiselementen zie je overal: verkleden, een optocht en feestvieren. De tentoonstelling Carnaval Wereldwijd neemt je mee op een wereldreis vol verrassende overeenkomsten.  Ontdek er objecten uit eigen land en van ver over de grens.

De tentoonstelling Carnaval Wereldwijd is van 11 november 2016 tot en met 26 maart 2017 te zien in het Afrika Museum. Voor meer informatie, bezoek afrikamuseum.nl.

Afbeelding: Mardi Gras Indians © Charles Freger

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.