Laatste van de jacht levende Bosjesmannen bedreigd door fracking

Bosjesmannen

Op een uitgelekte kaart is te zien dat grote delen van het Centraal Kalahari Natuurreservaat (CKGR) in Botswana zijn opengesteld voor gaswinning door middel van ‘fraccen’. Dit is een controversiële methode om aardgas vrij te maken door millimetergrote scheurtjes te creëren in het brongesteente waar het gas in opgesloten zit. Deze vorm van extractie wordt ook gebruikt bij schaliegaswinning.

De gelekte informatie kwam aan het licht tijdens een onderzoek dat werd uitgevoerd voor de documentaire ‘The High Cost of Cheap Gas’ en de Britse krant The Guardian.

Volgens de kaart zijn gasconcessies verleend voor 50% van de oppervlakte van het natuurreservaat, dat even groot is als Zwitserland. Survival International maakt zich ernstig zorgen dat het fraccen de diefstal van grondgebied en een daling van het grondwaterpeil tot gevolg zal hebben, en het fragiele ecosysteem in het reservaat grote schade zal toebrengen. Het ecosysteem is essentieel is voor het voortbestaan van de in de CKGR levende Bosjesmannen en het wild.

bots-bush-concessionsmap-2012_screen

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.