Bombarderen bevolking van Aleppo moet stoppen volgens het Syrische Comité, Amnesty International en PAX

Verwoeste wijk in Aleppo

‘Stop bommen op burgers in Aleppo’ en ‘stop oorlogsmisdaden’. Dat is waartoe het Syrische Comité, Amnesty International en PAX oproepen tijdens hun demonstratie op vrijdag 30 september. De organisaties willen via vreedzaam protest betrokkenheid bij Syrische burgers tonen en woede over de oorlogsmisdaden in Syrië uitdrukken. De recente aanleiding hiertoe zijn de Russische en Syrische bombardementen op Aleppo en de wereldwijde Dag van woede over Aleppo op 1 oktober.

Wereldwijd vinden er vreedzame demonstraties plaats waarin opgeroepen wordt de bombardementen op burgers te stoppen. In Parijs en Washington vinden demonstraties plaats bij de Russische ambassades. Ook vinden er demonstraties plaats in onder meer Londen, Barcelona, Istanbul, Montreal en Buenos Aires. In Nederland houden Eduard Nazarski, directeur Amnesty International en Freek Landmeter, directeur PAX en Karam Kanho, voorzitter van het Syrische Comité, een toespraak tijdens het vreedzame protest.

Stoppen met bombarderen van burgers

De belangrijkste eis van de drie organisaties is dat Rusland en Syrië direct stoppen met het bombarderen van burgers in Aleppo en de rest van Syrië. Zij bombarderen volgens hen doelgericht burgers, hulpverleners, scholen, ziekenhuizen en andere burgerdoelen. Dit is volgens de organisaties in strijd met het internationaal humanitair recht en daarmee is mogelijk sprake van oorlogsmisdaden.

Aleppo

Sinds het Russisch-Amerikaanse staakt-het-vuren in Syrië vorige week stukliep, voeren Syrië en hun bondgenoten doelbewuste aanvallen op Syrische burgerdoelen uit. Met name in Aleppo zijn in de afgelopen dagen honderden mensen omgekomen. De stad die al jaren onder vuur ligt, wordt met de grond gelijk gemaakt. De artsen die achtergebleven zijn in Aleppo kunnen het enorme aantal gewonden niet aan. Bombardementen treffen ook voedselkonvooien en de centra van de Witte Helmen, de reddingswerkers die eerste hulp verlenen en mensen uit het puin helpen. In Oost-Aleppo worden 300.000 mensen belegerd. Zij zijn afgesloten van voedsel en water.

Falen staakt-het-vuren

De VN Veiligheidsraad slaagde er vorige week niet in tot een besluit te komen om het geweld in Syrië te stoppen en het staakt-het-vuren te hervatten. Volgens de drie organisaties faalt de internationale gemeenschap in het beschermen van burgers. Zolang burgers in Syrië dagelijks slachtoffer zijn van oorlogsmisdaden, heeft geen enkel politiek proces een kans van slagen.

De vreedzame demonstratie vindt plaats op vrijdag 30 september 2016 om 13:00 uur bij Russische ambassade in Den Haag. Meer weten over het vreedzame protest? Bekijk dan het evenement op Facebook.

Afbeelding: Verwoeste wijk in Aleppo in 2012 door Freedom House op Flickr. Met Creative Commons licentie Attribution 2.0 Generic.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.