Boeddhisme Weekend 2015 in Museum Volkenkunde

Boeddhisme Weekend 2015

Na drie succesvolle eerdere edities, organiseert Museum Volkenkunde in Leiden op 7 & 8 maart 2015 voor de vierde maal een weekend rondom het boeddhisme.

Tijdens het Boeddhisme Weekend 2015 kun je rondleidingen langs de boeddhistische topstukken verwachten; aandacht voor alle verschillende vormen van meditatie; gezinsyoga; workshops Mindfulness, Do-in en Shaolin Kung Fu en is er de mogelijkheid om je eigen Boeddha door een expert te laten beoordelen.

De Boeddha’s van het tuincentrum

Op verschillende locaties in het museum en in het paviljoen kunnen bezoekers op beide dagen tussen twaalf en vier uur lezingen volgen, zoals ‘Met de Boeddha in het voetspoor van Franciscus’ door Maarten Olthof, organisator van boeddhistische pelgrimsreizen.

Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische religies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, vergelijkt in zijn lezing ‘De Boeddha’s van het tuincentrum’ het Westerse beeld van het boeddhisme met de oorspronkelijke betekenis. Hebben de Boeddha’s in de tuincentra en bij de meubelboulevards nog wel iets van doen met wat er zich zo’n vijfentwintighonderd jaar geleden in Azië voltrok? Kom en luister naar ‘het misverstand in de vensterbank’.

Liefdevol mediteren

Dat er veel verschillende manieren zijn om te mediteren, bewijst het gevarieerde aanbod tijdens dit weekend. Onder leiding van eerwaarde Kaye Miner, voormalig directeur van het Maitreya Instituut in Emst, kunnen bezoekers op zaterdag mediteren in de Tibetaanse boeddhistische traditie. Lex van Vorselen begeleidt beide dagen sessies ‘Zangmeditatie en boeddhistische mantra’s zingen’. Van Vorselen maakte in de jaren ’90 deel uit van een Tibetaans-boeddhistische groep en raakte geïnspireerd door de Indiase Advaita-leraar Ramana Maharshi. Zangmeditatie en mantra-zingen maken een steeds groter deel uit van zijn meditatiebeoefening. ‘Zingen brengt je dichter bij jezelf,’ aldus Van Vorselen.

Kung Fu en yoga

Wie dacht dat je tijdens dit weekend vooral veel stil moet zitten, heeft het helemaal mis! Tijdens de workshop Shaolin Kung Fu laat Bart Krull zien dat deze sport vooral gericht is op zelfverdediging: je trainingspartner uit balans brengen om jezelf veilig mee te stellen. Kitty Hemmer laat bezoekers kennis maken met Do-in, een milde vorm van yoga. Het Japanse woord Do-In is het beste te vertalen als: de ledematen strekken en bewegen om de energie te laten stromen door de meridianen.

Met de kinderen op pad? Doe dan mee met de workshops gezinsyoga door Helen Purperhart of Marie-Christine op den Kelder. Groot en klein is ook van harte welkom om o.l.v. docente Tibetaanse Thangka schilderkunst, Carmen Mensink, aan een gezamenlijk boeddhistische kunstwerk mee te werken.

En nog veel meer

Naast lezingen, meditatiesessies en workshops biedt het weekend nog verschillende andere activiteiten. Zo kan je je eigen Boeddhabeeld laten beoordelen door Hugo Kreijger, expert Zuidoost-Aziatische kunst, of luisteren naar de harmonieuze klanken van de Japanse bamboefluit, de Shakuhachi, tijdens een concert in de Boeddhazaal door Kees Kort & Annelies Nederbragt. Daarnaast starten er de hele dag door rondleidingen langs de boeddhistische topstukken uit het museum.

Voor het Boeddhisme Weekend geldt een toeslag van 4 euro p.p. op de reguliere museumentree. Kijk op de website voor het volledige programma: volkenkunde.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.