BN’ers openen eigen museum op stations

Floortje Dessing museum

Een maand lang kun je het museum van Floortje Dessing bezoeken op perron 8/9b van station Leiden. In het Museum van Floortje, in een speciaal omgebouwde wachtruimte, zijn objecten en gebruiksvoorwerpen te zien uit Oceanië. Floortje koos haar favoriete objecten uit het geheime depot van het Nationaal Museum van Wereldculturen. Het Museum van Floortje is tot en met 23 juli geopend en gratis te bezoeken. Daarnaast krijgt het museum van Floortje ook een eigen plekje in het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.

Museum van Floortje

De collectie van het Nationaal Museum van Wereldculturen bestaat uit ruim 375.000 objecten en gebruiksvoorwerpen uit de hele wereld. Om meer van deze bijzondere collectie te tonen, is een wachtruimte op het perron omgebouwd tot mini museum. Onder andere Floortje Dessing is voor dit project in het geheime depot op zoek gegaan naar haar favoriete objecten.

Tijdens haar reizen maakte Oceanië en het eilandleven in de Stille Zuidzee de meeste indruk op Floortje. De zee speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van mensen in die regio. Daarom zijn er diverse objecten te vinden die hier een verbinding mee hebben. Van praktisch kookgerei tot de prachtigste sieraden.

Verborgen schatten

Het grootste gedeelte van de collectie die het Nationaal Museum van Wereldculturen beheerd ligt opgeslagen in het depot. Met dit unieke project wil het museum deze verborgen schatten niet alleen openbaar maken, maar ook naar het publiek toe brengen. Zo krijg jij een kijkje in de wereldwijde culturele verschillen en overeenkomsten.

Museum van Kenny B, Soufiane, Filemon en Yvette

Na het Museum van Floortje tonen Kenny B (27 juli tm 20 augustus in Arnhem), Soufiane Touzani (24 augustus tm 24 september in Utrecht) en Filemon Wesselink (28 september tm 22 oktober in Zwolle) hun eigen stationsmuseum. Deze reis eindigt op 25 oktober in Amsterdam in het Tropenmuseum met het Museum van Yvette van Boven.

(Foto Floortje: Sacha de Boer).

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.