Bijlmerbios & Metro Movies: hot and happening in Amsterdam Zuidoost

Still uit de film Race'

De openluchtbioscopen in het Amsterdamse stadscentrum hebben dit jaar serieuze concurrentie. Deze zomer op zoek naar hippe plekken om een gratis filmpje te pakken? Ga dan naar de Bijlmerbios (19 t/m 21 augustus) en Metro Movies (9 t/m 10 september) in Amsterdam Zuidoost. Spatje regen? No problem. Onder metrostation Kraaiennest en Bullewijk zit je lekker droog. De foodtrucks, de muzikanten en de kunstenaars doen de rest.

Bijlmerbios

Onder Metrostation Kraaiennest zie je iedere avond een recente topfilm die tot voor kort alleen in de bioscoop te zien was. De Bijlmerbios trapt op vrijdag 19 augustus af met de actuele film Black (Adil el Arbi en Bilall Fallah, 2015). De film verhaalt over de liefde tussen een jongen en een meisje van rivaliserende Brusselse stadsbendes in de beruchte wijken Molenbeek en Matonge.

Zaterdag 20 augustus schittert Stephan James in de film Race (Stephen Hopkins, 2016) in de rol van de Afro-Amerikaanse atletiekheld Jesse Owens. Jesse kreeg tijdens de Olympische Spelen van 1936 te maken met de racistische nationaalsocialistische politiek van Adolf Hitler.

In samenwerking met World Cinema Amsterdam sluit de Bijlmerbios op zondag 21 augustus af met The Idol (2015) van de Nederlands-Palestijnse regisseur Hany Abu Assad (Oscar-genomineerd voor zijn films Paradise Now en Omar). Een hartverwarmende biopic gebaseerd op het indrukwekkende verhaal van de Palestijnse zanger Mohammad Assaf, die met zijn overwinning bij Arab Idol zijn thuisland in 2013 een zeldzame overwinningsroes bezorgde.

Voorafgaand aan iedere film trakteert de Bijlmerbios je op een divers programma met mode, comedy en muziek. Tevens staan er foodtrucks en wordt er Kleiburg bier geschonken. Bier gemaakt en gebotteld in de Bijlmer.

Metro Movies

Metrostation Bullewijk krijgt op vrijdag 9 en zaterdag 10 september een onherkenbare make-over voor het cross-over filmfestival Metro Movies. Een uniek filmfestival dat in samenwerking met de naastgelegen broedplaats Heesterveld Creative Community een podium geeft aan de kruisbestuiving met muziek, spoken word, theater, design en debat. Je kunt er ook nog eens heerlijk eten. Onder het motto #thisisdivercity sluit het festival aan bij het jaarthema City of Diversity van de stad Amsterdam die zich met 180 verschillende nationaliteiten de meest diverse stad in Europa mag noemen.

Op het programma van vrijdag 9 september onder meer een, speciaal voor het festival gemonteerde compilatie, van de VPRO documentaire Nederland van Boven. Een visuele mindtrip die door rapper Gideon ‘Gikkels’ Everduim (Bijlmer Wijksafari) en dichtkunstenares Anne Vegter (‘Dichter des Vaderlands’) wordt voorzien van poëtisch commentaar.

Op zaterdag 10 september vertoont Metro Movies de Amerikaanse satire Dear White People (Justin Simien, 2014). De satire werpt een blik op racisme en white privilege in het huidige Obama tijdperk. In deze veel bekroonde film (o.a. Special Jury Prize op het Sundance Film Festival), worden deze hete hangijzers subtiel en met humor aan de kaak gesteld. Daarbij wordt zowel blank als zwart een spiegel voorgehouden. Theatermaakster Samora Bergtop (A Raisin in the Sun) maakt na afloop van de film een vertaalslag naar de Nederlandse situatie. Het volledige programma van Metro Movies staat vanaf 15 augustus online.

Achter de schermen

De Bijlmerbios en Metro Movies worden georganiseerd door Bijlmerbewoner Hans Meiboom. Volgens hem heeft de Bijlmer nog altijd, onterecht, een imagoprobleem. Laten zien dat de Bijlmer ‘hot en happening’ is, is zijn streven. ‘Met de Bijlmerbios en Metro Movies wil ik laten zien dat er een andere Bijlmer is dan die we kennen uit de media. De metro als vertrekpunt staat symbool voor de verbinding tussen mensen, tussen culturen, tussen centrum en periferie.’

Bijlmerbios | 19 t/m 21 augustus vanaf 18:00 uur | Metrostation Kraaiennest | Volg de de Bijlmerbios op Facebook

Metro Movies | 9 t/m 10 september vanaf 18:00 uur | Metrostation Bullewijk | Volg MetroMovies op Facebook

Afbeelding: still uit de film ‘Race’.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.