Better Places

Vandaag wordt het International Year of Sustainable Tourism for Development officieel gelanceerd door de Verenigde Naties. Internationaal toerisme draagt bij aan het realiseren van de Werelddoelen voor duurzame ontwikkeling, waarmee de VN de wereld een betere plek wil maken. De Nederlandse reisorganisatie Better Places werkt met haar duurzame aanpak mee aan het waarmaken van die doelen.

Sustainable Development Goals

Eind 2015 stelde de VN zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) vast. Voor 2030 moet er, onder andere, een einde komen aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Toerisme speelt een belangrijke rol in het realiseren van de Werelddoelen.

Invloed toerisme

Met het uitroepen van het International Year of Sustainable Tourism for Development erkent de VN dat toerisme veel invloed heeft in de wereld. Toerisme zorgt voor economische groei, werkgelegenheid, armoedebestrijding, natuurbescherming, cultuurbehoud en wederzijds begrip. Er zijn landen die volledig op toerisme draaien. De toerismesector zou duurzamer moeten worden, zodat toerisme nog meer kan bijdragen aan de Werelddoelen.

Verantwoord reizen maakt de wereld mooier

[pullquote]‘We laten reizigers kennismaken met lokale gemeenschappen, die zelf excursies en homestays organiseren. Zo leren reizigers een andere cultuur begrijpen en kunnen de locals in hun eigen levensonderhoud voorzien.’[/pullquote]De Nederlandse reisorganisatie Better Places vindt dat verantwoord reizen de wereld mooier kan maken. De organisatie draagt daarom actief bij aan het realiseren van de Werelddoelen. Oprichter Saskia Griep: ‘Better Places wil de lokale bevolking mee laten profiteren van toerisme. Dat betekent dat we reizigers laten kennismaken met lokale gemeenschappen, die zelf excursies en homestays organiseren. Zo leren reizigers een andere cultuur begrijpen en kunnen de locals in hun eigen levensonderhoud voorzien.’

Realiseren van economische groei

Het belangrijkste Werelddoel is het beëindigen van armoede, op de voet gevolgd door het creëren van goed werk voor iedereen met een duurzame en inclusieve economische groei. Better Places werkt tijdens haar rondreizen zoveel mogelijk met lokale gidsen, zodat zij zelf hun geld kunnen verdienen. Reizigers verblijven in kleinschalige, lokaal gerunde hotels of in ecologdes die op een duurzame manier werken. Daarbij draait het om het behoud van cultuur en natuur en om respect voor lokale culturen. Better Places biedt reizigers graag een kijkje in de keuken van duurzame lokale bedrijven, zoals fair trade-koffieplantages, en organiseert homestays bij lokale families.

CO2 neutraal op reis

Daarnaast is het Werelddoel in actie komen tegen klimaatverandering voor Better Places van groot belang. Saskia Griep: ‘Reizen per vliegtuig creëert wereldwijd welvaart, maar brengt ook CO2-uitstoot met zich mee. We compenseren daarom de CO2 -uitstoot van al onze reizen, inclusief internationale vluchten. We investeren in efficiëntere kooktoestellen in Ghana. Zo dragen wij op verschillende manieren bij aan het behalen van de Werelddoelen. Toerisme heeft wereldwijd enorm veel invloed en kan echt voor positieve verandering zorgen. Daarom is het heel belangrijk dat we onze sector op een duurzame manier blijven ontwikkelen. We hopen dat het International Year of Sustainable Tourism for Development hier een flinke impuls aan gaat geven.’

Meer weten over Better Places? Surf dan naar www.betterplaces.nl. Meer weten over het International Year of Sustainable Tourism for Development? Bezoek dan www.tourism4development2017.org.

Essentials voor backpackers