Beeldhouwen met Zimbabwaanse kunstenaar in het Afrika Museum

Tichaona Mushonga

Van 26 juli t/m 31 augustus geeft kunstenaar Tichaona Mushonga workshops beeldhouwen in het Afrika Museum. Tichaona woont en werkt in het kunstenaarsdorp Tengenenge, beroemd vanwege de beeldhouwersgemeenschap die daar is ontstaan. Het is bijna 15 jaar geleden dat een beeldhouwer uit Zimbabwe te gast is in het Afrika Museum.

Aanstormende beeldhouwers leren tijdens de workshop de fijne kneepjes van het vak. In drie dagen haal je uit een brok steen een eigen creatie tevoorschijn. Naast de workshop is er ook een verkoopexpositie van de meest actuele beeldhouwkunst uit Tengenenge. De workshop wordt georganiseerd samen met John Sampers van Nieuw Begin.

Over Tengenenge

Tengenenge werd in de jaren zestig gesticht door Tom Blomefield, voormalig tabaksboer en mijnwerker. Het dorp is een openluchtgalerie, waar meer dan elfduizend beelden worden tentoongesteld. De beelden zijn gemaakt door ruim driehonderd beeldhouwers met elk een eigen stijl en presentatie. De eerste tentoonstelling van de Tengenenge kunstenaars was te zien in de National Art Gallery in Harare in 1968. Daarna verwierf het dorp ook buiten Zimbabwe bekendheid. De beelden worden tegenwoordig over de hele wereld verkocht. Ook in het Afrika Museum staat een collectie beelden opgesteld.

De workshops

De workshops worden gegeven op het buitenterrein van het Afrika Museum en gaan ook bij slecht weer door. Basisgereedschap, werkbokken en afwerkmateriaal zijn aanwezig. Geadviseerd wordt om werkkleding voor buiten aan te trekken. Eigen gereedschap mag je meenemen (denk aan beitels, schaven, klophamer, veiligheidsbril, stofjas).

Periode:              26 juli t/m 31 augustus 2017
Iedere woensdag t/m zondag van 10 tot 17 uur
Aantal:                Maximaal tien deelnemers
Kosten:               Eerste dag € 50,- , iedere volgende dag € 40,-. De prijs voor de ruwe steen bedraagt € 3,00 per kilo (incl. BTW).
Koffie, thee en werkmaterialen als was, schuur- en polijstmiddelen inbegrepen. Exclusief lunch.
Voertaal:             Engels, tolk is aanwezig
Reserveren:       via info@afrikamuseum.nl of via 088 0042 800

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.