Asja Tsachigova: van vluchteling naar succesvol ondernemer

Asja Tsachigova

Asja Tsachigova is een succesvol ondernemer. Sinds tien jaar schrijft ze boeken die ze met goed gevolg uitgeeft binnen haar eigen uitgeverij. Asja geeft daarnaast ook nog eens lezingen, trainingen, seminars en leidt ze coaches op. Inmiddels heeft ze een belangrijk deel van haar doelen bereikt, en dat terwijl ze vijftien jaar geleden nog als vluchteling in Nederland kwam en geen woord Nederlands sprak. Het verhaal van Asja is een verhaal vol hoop en inspiratie voor alle vluchtelingen die nu in ons land zijn zonder uitzicht op een leefbare toekomst.

Het is Asjas passie om mensen te inspireren met haar eigen verhaal. Zij weet als geen ander waar de vluchtelingen die op dit moment in Nederland in onzekerheid leven, doorheen gaan. Als ervaringsdeskundige wil Asja dan ook haar ervaringen delen in de media.

Het verhaal van Asja

De eerste zeven jaar in Nederland droeg Asja de stempel van vluchteling. Ze is in 2000 samen met haar dochtertje Laura gevlucht uit het oorlogsgebied in Tsjetsjenië.

Asja: ‘Nederland is uiteindelijk mijn echte thuis geworden, maar de eerste zeven jaar moest ik vechten en mezelf bewijzen om Nederlander te mogen worden. Zeven jaar in onzekerheid, zonder recht om te studeren en om te werken, zijn uitputtend en zwaar geweest. Ik mocht zelfs geen Nederlandse lessen volgen, terwijl ik ondanks de onzekerheid over mijn toekomst de taal zo graag wilde leren. Stoppen met mijn ontwikkeling en doelloos wachten of ik ooit in Nederland zou mogen blijven, was onmogelijk voor mij. Ik heb de taal geheel zelfstandig met behulp van boeken geleerd en tien maanden na mijn aankomst in Nederland heb ik mij aangemeld voor een HBO opleiding bij de hogeschool van Utrecht.’

Na de verplichte taaltoets werd Asja toegelaten, maar moest de studie zelf bekostigen. In haar vijfde jaar in Nederland begon ze met het realiseren van haar doel en heeft ze haar eerste boek in haar vakgebied (voeding en gezond leven) in het Nederlands geschreven. ‘Toen wist ik nog steeds niet of ik in Nederland zou mogen blijven. In datzelfde jaar woonde ik samen met een Nederlander en is mijn tweede dochter Larissa geboren. Negen maanden later werd mijn asielverzoek definitief afgewezen en werd ik met twee kinderen, waarvan één met de Nederlandse nationaliteit, teruggestuurd naar Tsjetsjenië, waar nog steeds oorlog heerste.’

Traumatische terugkeer

Het betekende nogal wat voor een meisje van elf dat veel trauma’s in Tsjetsjenië en in Nederland heeft opgelopen en alleen de Nederlandse taal spreekt om met hartverscheurende angst terug te gaan. En de baby van negen maanden die afscheid moest nemen van haar vader zonder zekerheid om hem ooit terug te kunnen zien.

Na een half jaar verblijf in de oorlog is een advocaat in Nederland erin geslaagd om Asja met de kinderen terug te halen naar Nederland. Maar in dat halfjaar hebben Asja en de kinderen veel meegemaakt. Zo zijn ze op wonderbaarlijke wijze aan de dood ontsnapt bij bomexplosies in Grozny.

Thuis en succesvol in Nederland

In 2013 is Asja officieel Nederlander geworden en is zij ondanks alles Nederland dankbaar gebleven en voelt zij zich hier helemaal thuis. Ze heeft een succesvol bedrijf, De Levensstijl Methode, waarin ze mensen leert om door op de juiste manier te eten, bewegen en ontspannen het beste uit hun gezondheid te halen. Hiermee inspireert ze veel mensen. Ze heeft meerdere succesvolle boeken over dit onderwerp uitgegeven en heeft een online programma dat mensen kunnen volgen.

Leven als vluchteling afsluiten met Rita Verdonk

In de periode dat Asja vluchteling was en werd teruggestuurd naar de oorlog, was Rita Verdonk de minister die verantwoordelijk was voor de IND. Ondanks alle ellende had Asja respect en bewondering voor deze sterke vrouw zonder enige vooroordeel. De droom van Asja om Rita Verdonk eens te ontmoeten is uitgekomen tijdens een feestelijke gelegenheid waarbij Asja een leuk gesprek met de voormalige minister heeft gehad. Zo kon ze haar leven als vluchteling afsluiten.

Meer weten over Asja en haar onderneming? Ga dan naar www.delevensstijl.nl.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Wat doet het met je als je het narratief, het verhaal, van iemand leert kennen? Zou dat je perspectief veranderen? Vergroot het je empathie? Zouden we door het kennen van het narratief van een ander meer tot elkaar kunnen komen?