Gezinnen op de vlucht voor oorlog en rampen: Arq Voorjaarssymposium op 11 maart over psychotrauma’s bij vluchtelingen

psychotrauma's bij vluchtelingen

Op vrijdag 11 maart vindt het Arq Voorjaarssymposium plaats in Diemen. Het thema ‘Gezinnen op de vlucht voor oorlog en rampen – over kind, gezin en psychotrauma’ is zeer actueel gezien Nederland momenteel veel kinderen en gezinnen opvangt die gevlucht zijn voor oorlog en geweld. Het Arq Voorjaarssymposium verbindt de dagelijkse praktijk rondom psychosociale opvang van gevluchte kinderen en gezinnen, met recente wetenschappelijke inzichten.

Trudy Mooren, psycholoog bij Stichting Centrum ’45, geeft aan: ‘We krijgen momenteel veel vragen over hoe we om moeten gaan met psychotrauma bij gevluchte kinderen en gezinnen. Vragen komen bijvoorbeeld van leerkrachten, maar ook van medewerkers en vrijwilligers in asielzoekerscentra. Het is daarom belangrijk om als behandelaar of geïnteresseerde meer te leren over de specifieke behoefte van gezinnen en kinderen op de vlucht. Het is goed dat we nu via het Arq Voorjaarssymposium betrokkenen de laatste kennis en concrete handvatten mee kunnen geven voor hun omgang met deze enerzijds krachtige en anderzijds kwetsbare groep mensen.’

Programma

Onder meer professor Peter Adriaenssens, kind- en jeugdpsychiater en als docent verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, komt aan het woord. Hij spreekt over de relatie tussen trauma en de ontwikkeling van kinderen en tieners. Professor Alistair Ager, directeur internationale gezondheidszorg en ontwikkeling aan de Universiteit Queen Margaret in Edinburgh, bespreekt in zijn bijdrage het concept menselijke veerkracht. In de middag vinden workshops plaats over bestaande behandelingen en de specifieke doelgroep van kinderen en gezinnen die gevlucht zijn.

Meer informatie?

Het Arq Voorjaarssymposium wordt georganiseerd door de Arq Academy samen met Stichting Centrum’45 en GGZ Rivierduinen Psychotraumacentrum Kind en jeugd en richt zich op iedereen die werkt in de opvang van vluchtelingen of als behandelaar werkzaam is. Aanmelden voor het symposium kan via www.cogis.nl/gezinnenopdevlucht. Meer informatie over Arq vind je op www.arq.org.

Redactie
Wereld van Culturen kijkt voorbij grenzen en haalt de wereld voor je dichterbij. Je mondiaal verbonden voelen, een gevoel dat we willen overbrengen. Juist in deze tijd van polarisatie, maar ook juist in deze tijd van kansen! Laat je inspireren door de culturen van onze wereld.